Rupert Murdoch se v ZDA ponaša z lastništvom vplivne medijske mreže FOX. Foto: EPA
Rupert Murdoch se v ZDA ponaša z lastništvom vplivne medijske mreže FOX. Foto: EPA
Murdoch se opravičuje bralcem

Ameriški zvezni preiskovalni urad bo podrobno preučil obtožbe in navedbe, da naj bi po zgledu britanskih kolegov tudi ameriški novinarji Murdochove korporacije prisluškovali svojcem žrtev napadov 11. septembra. Napoved FBI-ja je prišla le dan potem, ko so nekateri senatorji pozvali oblasti k preiskavi obtožb, ki so se pojavile med razkrivanjem prisluškovalne afere, v kateri naj bi uslužbenci tabloida News of the World prisluškovali kar štiri tisoč osebam.

Drugi odstop Brooksove
Izvršna direktorica britanske založniške hiše News International Rebekah Brooks, ki se je znašla pod plazom očitkov zaradi škandala z vdiranjem novinarjev v telefone, je odstopila s položaja. Nasledil jo je Tom Mockridge, dozdajšnji generalni direktor televizije Sky Italia. Brooksova je bila predtem tudi odgovorna urednica spornega tabloida, za katerega se je Murdoch odločil, da bo po 168 letih ustavil izdajanja najbolj razširjenega tednika v Veliki Britaniji.

News Corp se opravičuje bralcem
News International je britanska podružnica News Corporation, katere sedež je v New Yorku. News Corporation je sporočil, da bo ta konec tedna v vseh britanskih časnikih objavil oglas, v katerem se bo Britancem opravičil za škandal. "Koncern je delal napake," je v sporočilu zaposlenim v založniški hiši News International zapisal James Murdoch, sin Ruperta in njegov najtesnejši sodelavec.

Murdoch v torek v parlamentu
Poleg tega bo koncern vsem podjetjem, ki so oglaševala v njegovih medijih, poslal pisma, v katerih bo pojasnil, kaj je News Corporation že naredil za rešitev krize zaradi škandala z vdiranjem v telefone. Dogajanje v zvezi s škandalom pa bosta James in Rupert Murdoch razjasnila tudi na torkovem zaslišanju pred preiskovalnim odborom britanskega parlamenta.

V Londonu je britanska policija pridržala izvršnega urednika ukinjenega tabloida. Neil Wallis je postal že deveta priprta oseba v aferi, ki je pretresla otoško medijsko in politično prizorišče.

Murdoch se opravičuje bralcem