Murdochov imperij se je zamajal. Foto: EPA
Murdochov imperij se je zamajal. Foto: EPA
News of the World
Najbolj prodajani britanski tabloid News of the World je v nedeljo izšel zadnjič. Foto: EPA

Ker pa sta Murdocha ameriška državljana, ju ne morejo prisiliti, da bi se udeležila pričanja, a njuni predstavniki so nekaj ur po izročitvi poziva njuno udeležbo potrdili. Pred parlamentarnim odborom se bo pojavila tudi izvršna direktorica britanske založniške hiše News International Rebekah Brooks.

80-letni Murdoch je z utemeljitvijo, da nima časa, že zavrnil pričanje pred odborom za medije v spodnjem domu parlamenta, njegov sin pa je dejal, da ima čas le 10. avgusta.

Odbor britanskega parlamenta za kulturo, medije in šport se bo na seji, posvečeni škandalu z vdiranjem v telefone na tisoče Britancev, katerega posledica je ukinitev tabloida News of the World ter ki pokopal Murdochovo ponudbo za prevzem največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB, sestal v torek.

Murdoch, ki je na Otoku od nedelje, je v pismu parlamentarnemu odboru zatrdil, da je pripravljen posredovati vse potrebne dokaze sodniku, ki bo vodil neodvisno preiskavo škandala.

Umaknil se je od ponudbe za nakup BSkyB-ja
News International je britanska podružnica Murdochovega medijskega imperija News Corporation, ki nadzoruje velik del britanskih tiskanih medijev. Murdoch se je potegoval tudi za nakup večinskega deleža BSkyB, a je nato v sredo svojo prevzemno ponudbo zaradi prevelikega odpora tako britanske javnosti kot politike umaknil.

Skupaj prijeli osem ljudi
Britanska policija je v zvezi s spornim vdiranjem v telefone aretirala še enega nekdanjega direktorja tabloida News of the World. Po poročanju britanskih medijev gre za 60-letnega Neila Wallisa, nekdanjega izvršnega urednika in pomočnika urednika News of the World, ki je tabloid zapustil leta 2009. V zvezi s škandalom je bilo do zdaj aretiranih že osem ljudi.

So bili tarča tabloida tudi sorodniki žrtev terorističnih napadov?
Zahteve, da pravosodno ministrstvo ZDA začne preiskavo, ali so Murdochovi mediji tudi v ZDA nezakonito vdirali v telefone in elektronska sporočila, so okrepili tudi ameriški kongresniki. Newyorškega republikanca Petra Kinga je zanimalo, ali so Murdochovi novinarji prisluškovali sorodnikom žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001. Kingove kritike so malce presenetljive glede na to, da Murdochovi mediji v ZDA, kot je televizija Fox, neprikrito zagovarjajo interese republikanske stranke.

Malce manj presenetljivi so pozivi demokratov k preiskavi. Predsednik senatnega odbora za trgovino Jay Rockefeller iz Zahodne Virginije je izrazil zaskrbljenost nad tem, ali je prisluškovanje s strani medijev pod okriljem podjetja News Corporation seglo tudi do žrtev 11. septembra.

Rockefeller je pozval ustrezne agencije, naj sprožijo preiskavo. Če bodo ugotovili tovrstna dejanja, morajo biti posledice resne. Frank Lautenberg iz New Jerseyja je menil, da bi morala preiskava ugotoviti, ali je družba News Corporation kršila zakon v tem primeru in morda še v kakšnih drugih.