Castro v svoji prepoznavni trenirki se je z Lulo zapletel v živahen pogovor, čas pa si je vzel tudi za fotografiranje. Foto: Reuters
Castro v svoji prepoznavni trenirki se je z Lulo zapletel v živahen pogovor, čas pa si je vzel tudi za fotografiranje. Foto: Reuters
Fidel je v brezhibnem stanju

"Mislim, da je Fidel pripravljen, da znova prevzame politično vlogo na Kubi in vlogo, ki jo ima v zgodovini," je dejal Lula po enodnevnem obisku Havane. S Fidelom sta se pogovarjala dve uri in pol, posnete fotografije njunega srečanja pa so ene redkih, odkar je po izbruhu bolezni poleti 2006 predal oblast svojemu bratu Raulu.

Lula je tokrat drugič obiskal Kubo in ji ponudil milijone dolarjev posojila in pomoč pri iskanju nafte v Mehiškem zalivu. Brazilija ima gospodarske dobrine, tehnologijo in diplomatske sposobnosti, da pomaga Kubi med njenim približevanjem trenutku zgodovine brez Fidela Castra in pri upiranju ameriškim pritiskom o uvedbi večstrankarske demokracije, je dejal neki brazilski uradnik z zunanjega ministrstva.

Brazilija želi kubansko nafto
Brazilski predsednik se je srečal tudi z Raulom Castro, s katerim sta podpisala osem sporazumov o krepitvi ekonomskih odnosov. Brazilija je Kubi ponudila milijardo dolarjev vreden kredit za nakup brazilskih dobrin in storitev, med njimi 600 milijonov samo za ceste, v zameno, da Kuba dovoli brazilskemu državnemu podjetju Petrobras iskanje nafte v globokih kubanskih vodah v Mehiškem zalivu. Tam je šest naftnih podjetij že zakupilo 24 od 59 blokov, Petrobras pa zdaj intenzivno išče podatke o zalogah nafte. Leta 2001 je namreč za prazen nič zapravil 16 milijonov dolarjev, ko je na severni obali Kube iskal nafto, a se je na koncu izkazalo, da naftnih zalog tam ni. Petrobras in kubansko državno podjetje CUPET sta se dogovorila tudi o sodelovanju pri gradnji tovarne maziv, o katerem sta se pogovarjala več let.

Umik iz javnosti
Ugibanja o zdravstvenem stanju Castra so se okrepila v zadnjih mesecih preteklega leta, ko so mnogi menili, da je dolgoletni voditelj že mrtev, ker se ni pojavljal v javnosti. Julija 2006 je zaradi hude bolezni oblast začasno prepustil svojemu bratu, od tedaj pa so v javnost le poredkoma prihajale novice o njegovem stanju.

K. T.

Fidel je v brezhibnem stanju