Od lanskega poletja je Castro prisoten v življenju Kubancev le prek fotografij in videoposnetkov. Foto: EPA
Od lanskega poletja je Castro prisoten v življenju Kubancev le prek fotografij in videoposnetkov. Foto: EPA
Castro razmišlja o slovesu

V pismu, ki so ga prebrali na televiziji, je rojakom sporočil, da je njegova dolžnost, da ne prepreči mladim ljudem pohoda na oblast. Svoje izkušnje in ideje, pridobljene v enkratnem času, v katerem sem živel, bom prenesel na mlade, je dejal 81-letni predsednik. O svojem odstopu sicer ni govoril, a njegove besede dajejo slutiti, da se počasi poslavlja od oblasti.

El Comandante je zaradi bolezni lani poleti oblast začasno predal svojemu 76-letnemu bratu Raulu. Od tedaj se tudi ni pojavil v javnosti, so pa bile v časopisih objavljeni njegovi številni članki, v katerih je večkrat ostro obsojal sistem ZDA. Na fotografijah in vidoeposnetkih se je največkrat pokazal s svojim venezuelskim prijateljem, predsednikom Hugom Chavezom, ki ga je večkrat prišel obiskat.

V začetku meseca je Castro sicer vložil kandidaturo za volitve v ljudsko skupščino, ki bodo 20. januarja. Če želi zdaj 81-letni El Comandante, ki je na oblasti vse od revolucije leta 1959, še naprej uradno zasedati mesto predsednika države, mora imeti sedež v skupščini. 614 članov skupščine naj bi predvidoma marca izbralo člane državnega sveta, predsednik slednjega pa je tudi predsednik države.

Čili predsednik tudi o Niemeyerju in Baliju
V svojem pismu se je poklonil tudi velikemu brazilskemu arhitektu Oscarju Niemeyerju, ki je v soboto praznoval 100. rojstni dan, dotaknil pa se je tudi dogajanja na okolijski konferenci na Baliju.

K. T.

Castro razmišlja o slovesu