Grki, ki so za Španijo in Italijo tretji največji pridelovalci olivnega olja, preprosto več ne zaupajo svoji prezadolženi državi, ko jim ta obljublja svetlejše čase. "Grčija je glavna pridelovalka ekstra deviškega olja, kar še dodatno vpliva na zvišanje svetovnih cen. Na neki točki bodo olje morali začeti prodajati, do takrat pa bo nastalo stanje verjetno zaostrilo cene," je dejal direktor britanske proizvodnje olivnega olja Filippo Berio Walter Zanre, ki je ob tem poudaril, da se je cena olja v zadnjem letu že zvišala za dobrih 20 odstotkov.
Olivno olje je že zdaj, v primerjavi s sončničnim oljem, občutno dražje. Kljub zasoljeni ceni in etiketi na steklenici pa to še vedno ne pomeni, da uživate kakovostno olje. Britanska skupina Which? za varstvo potrošnikov je ugotovila, da znamke olj Tesco, Sainsbury's, Felippo Berio in Bertolli Original dosegajo tri zvezdice od petih, Asda in Napolina pa kar dve zvezdici od petih.
Visoka cena ne pomeni visoke kakovosti
Medtem pa so na kalifornijskem univerzitetnem raziskovalnem centru ugotovil, da kar 69 odstotkov uvoženega olivnega olja ni ustrezalo mednarodnim standardom čistosti hladnostisnjenega ekstra deviškega olja. Direktor centra Olive Oil, ki je opravil omenjeno študijo v sodelovanju z avstralskim centrom Australian Oils Research Laboratory je za The Independent dejal: "Potrošniki, trgovci in distributerji bi resno morali začeti postavljati vprašanja."
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje