Foto:
Foto:
Mlečna formula
Bakterijo so našli v treh pošiljkah sirotke, ki so jih uporabili za izdelavo adaptiranega mleka za dojenčke Nutricia Karicare. Foto: EPA
Mlečno podjetje priznalo nevarno bakterijo

Podjetje za proizvodnjo mlečnih izdelkov Fonterra je v soboto posvarilo pred sirotko, ki so jo proizvedli maja lani. Kot so razkrili testi, naj bi bila sirotka okužena z bakterijami, ki lahko povzročijo botulizem, zelo nevarno obliko zastrupitve s hrano.

Bakterijo so našli v treh pošiljkah sirotke, ki so jih uporabili za izdelavo adaptiranega mleka za dojenčke Nutricia Karicare. Izvršni direktor podjetja Fonterra Theo Spierings je pojasnil, da je bakterija prišla iz umazane pipe v tovarni, kjer izdelujejo koncentrat sirotke, vsem, ki so bili prizadeti, pa se je za napako že opravičil. "Obžalujemo paniko, ki smo jo povzročili. Starši imajo pravico vedeti, ali so izdelki za njihove otroke varni," je povedal na tiskovni konferenci v Pekingu in ob tem dodal, da poročil o tem, da bi kdo dejansko zbolel, do zdaj niso prejeli.

Omenjeno sirotko so med drugim uporabljali za proizvodnjo mlečnih formul za dojenčke in brezalkoholnih napitkov, po navedbah Fonterre pa so jo izvažali v Avstralijo, na Kitajsko, v Malezijo, v Savdsko Arabijo, na Tajsko in v Vietnam. Zaradi razkritja so na Kitajskem odpoklicali številne proizvode, mlečno formulo pa so s polic umaknili tudi na Novi Zelandiji.

So odkritje razkrili prepozno?
Na podjetje so se takoj usule kritike, da so odkritje razkrili prepozno, a pri Fonterri odgovarjajo, da so stranke o odkritju obvestili v 24 urah po potrditvi težave. Spierings je pojasnil, da so se prvi znaki težave pokazali šele marca letos, nato pa so potrebovali še dodatne teste za določitev "temeljnega vzroka in točne vrste" bakterije, kar so potrdili šele 31. julija.

Tudi novozelandski premier John Key je ob izbruhu afere izrazil zaskrbljenost zaradi ugleda Nove Zelandije kot dobavitelja "čistih, zelenih mlečnih proizvodov", še posebej v Aziji, kjer so novozelandske mlečne formule veljale za najboljše. Izrazil pa je tudi zaskrbljenost, da podjetje, ki je največje novozelandsko podjetje in največji izvoznik, ni ukrepalo hitreje, potem ko naj bi testi že lani pokazali, da je nekaj pošiljk sirotke spornih.

Strah predvsem na Kitajskem
Razkritje je največ pozornosti pritegnilo na Kitajskem, ki je tudi Fonterrov največji trg. Veliko staršev na Kitajskem se je namreč po škandalu z okuženim domačim mlekom za dojenčke pred petimi leti, ko je umrlo pet otrok, zbolelo pa najmanj 300.000 otrok, obrnilo k uvoženim proizvodom. Takrat je bilo v središču škandala podjetje Sanlu, katerega delni lastnik je bila tudi Fonterra. Spierings je zatrdil, da so zavezani dobremu sodelovanju s Kitajsko in da že sodelujejo z oblastmi, da bi rešili težavo.

Škandal se je odrazil tudi v precejšnjem padcu vrednosti delnic podjetja na svetovnih trgih.

Mlečno podjetje priznalo nevarno bakterijo