'Obama, vzemi svoje vojake iz Afganistana', so pozivali protestniki. Foto: Reuters
'Obama, vzemi svoje vojake iz Afganistana', so pozivali protestniki. Foto: Reuters
Afganistan
Afganistanci si želijo mirnega življenja zase in za svoje otroke. Foto: Reuters

V provinci Host na vzhodu Afganistana se je samomorilski napadalec, ki naj bi nosil jopič, poln razstreliva, razstrelil v ameriškem vojaškem oporišču, kljub temu pa naj med ubitimi ne bi bilo vojakov. Podrobnosti napada še niso znane. Število tujih civilistov v Afganistanu narašča odkar se mednarodna prizadevanja v državi osredotočajo na razvoj in pomoč. Vedno več civilistov sodeluje z vojsko v bazah po državi. Civilna pomoč je eden izmed treh temeljev nove ameriške strategije v Afganistanu, ki jo je v začetku meseca objavil predsednik ZDA Barack Obama.

Med mrtvimi osem mladih
Na ulice več mest v Afganistanu so se zgrnili jezni protestniki zaradi nedeljskega napada v provinci Kunar, v katerem je bilo med desetimi ubitimi civilisti osem fantov, starih od 13 do 18 let. Afganistanci so prepričani, da je za napad odgovorna zveza Nato, ki pa to zanika in trdi, da so bili tarča njenega napada uporniki, žrtev med civilisti pa da ni bilo.

Izgubljanje potrpljenja
"Smrt Obami, dol s Karzajem," so vpili protestniki, ki se bojijo, da bodo prihod dodatnih 30.000 ameriških vojakov, ki jih je v Afganistan ukazal poslati Obama, pomenil še več žrtev med civilisti. "Nimamo potrpljenja. To se nenehno dogaja. Če se bo zgodilo še enkrat, bomo odvrgli svoja peresa in prijeli za orožje," je bilo slišati v eni izmed skupin protestnikov.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je napad obsodil in odredil preiskavo.