Na osrednjem teheranskem trgu Azadi (Svoboda) se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA
Na osrednjem teheranskem trgu Azadi (Svoboda) se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA

V iranski prestolnici se je zbralo na desettisoče ljudi, ki jih je nagovoril predsednik Mahmud Ahmadinedžad, za katerega islamska revolucija ni bila zgolj politično ali nacionalno gibanje, ampak gibanje, ki je po 32 letih pripeljalo do splošnega prebujenja na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki.

"Ideologija marksizma je propadla in tako bo tudi kapitalizem, saj ne eden ne drugi nista prispevala k blaginji ljudi," je dejal Ahmadinedžad, ki je ob tem še zatrdil, da je Iran dosegel tehnološki napredek in napovedal, da bo v prihodnjih letih celo poslal svojega prvega astronavta v vesolje.

Ahmadinedžad je ponovil že nekajkrat izrečene izjave predstavnikov iranskih oblasti, da je ljudska vstaja v Tuniziji in v Egiptu "islamsko prebujenje", kot je bila to iranska islamska revolucija.

Iranski predsednik je tudi napovedal padec "arogantnih velesil" in jih ob tem pozval k "razrušenju sionističnega režima, ki je glavni vzrok vseh zločinov". "Kmalu bo nastal nov Bližnji vzhod ... Bližnji vzhod brez arogantnih velesil," je dejal Ahmadinedžad v govoru, ki ga je neposredno prenašala državna televizija.

Udeleženci shoda v Teheranu so vzklikali protiameriška in protiizraelska gesla, nosili iranske zastave in podobe vodje islamske revolucije ajatole Homeinija ter njegovega naslednika ajatole Alija Hameneja.