V ofenzivi je bil uničen velik del Kusairja. Foto: EPA
V ofenzivi je bil uničen velik del Kusairja. Foto: EPA
V Siriji vsak dan več beguncev

V vas Buejda Al Šarikaj so se zatekli civilisti in uporniki, ki so pobegnili iz Kusairja, potem ko so po več kot dveh tednih silovite ofenzive v sredo nadzor nad mestom prevzele sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Opozicijski Sirski observatorij za človekove pravice je izrazil zaskrbljenost nad usodo več sto borcev in civilistov, med katerimi so tudi številni ranjenci.

Medtem so sirska vojaška letala že drugič ta teden napadla območje na vzhodu Libanona. Letala so izstrelila najmanj šest raket na Vadi Hmeid na meji s Sirijo, kamor so se zatekli uporniki, ki so pobegnili iz Kusairja.

Uporniške skupine iz vse Sirije so v oblegani Kusair poslale več sto borcev, da bi preprečili zavzetje mesta, a se niso mogli učinkovito bojevati proti sirski vojski in dobro izurjenim borcem proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah. Uporniki so se pritoževali nad pomanjkanjem orožja in slabo koordinacijo.

Padec Kusairja, ki se nahaja na strateško pomembni prometnici med Damaskom in območjem ob obali Sredozemskega morja, pomeni veliko zmago za Asada v več kot dve leti trajajočem konfliktu, ki je zahteval že skoraj sto tisoč življenj.

V spodnji galeriji si lahko ogledate uničeno mesto Kusair, potem ko so ga zasedle vladne sile.

V Siriji vsak dan več beguncev