Na Hrvaškem je smrtno žrtev zahteval napor med čiščenjem snega pred hišo, trije pa so umrli zaradi podhladitve. Foto: EPA
Na Hrvaškem je smrtno žrtev zahteval napor med čiščenjem snega pred hišo, trije pa so umrli zaradi podhladitve. Foto: EPA

Sneg jo je na Hrvaškem zagodel že v soboto, ko so morali zapreti letališče v Zagrebu. Po poročanju hrvaških medijev so zaradi mraza ali snega umrli štirje ljudje.

Na Hrvaškem burja presega 200 km/h
Tudi razmere na hrvaških cestah so se ponoči nekoliko izboljšale. O težavah v prometu poročajo le še iz Like, kjer je zapadlo več kot pol metra snega, močan veter pa povzroča snežne zamete. Nizke temperature in snežni zameti botrujejo tudi precejšnjim zamudam v železniškem prometu na Hrvaškem.

Ob morju piha močna burja, ki ponekod presega 200 kilometrov na uro. Med drugim je veter povzročil okvare električnega omrežja, zato je od sobote zvečer brez elektrike več krajev južno od Karlobaga in severno od Jablanca. Močna burja je zajela tudi območje Makarske, na vrhu Biokova pa je zapadel sneg.

Srbija: moški zmrznil v hiši
O smrtnem primeru zaradi podhladitve poročajo tudi iz Srbije - v Novem Sadu je v svoji hiši med spanjem zmrznil 60 let star moški.

V Srbiji največ težav povzroča predvsem sneg, saj ga je ponekod zapadlo več kot pol metra. Marsikje je zato prišlo do zastojev, številne ceste so zaradi vozil, ki so obtičala na vozišču, zaprte. Vremenoslovci za danes napovedujejo novo sneženje.

V Črni gori minus 12 stopinj Celzija
O težavah v prometu poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine, kjer je sneži že od sobote. Po poročanju združenja avtoklubov v BiH-u je zaradi slabega vremena zaprtih več cest na zahodu države.

Med balkanskimi državami, ki jih je zajel hladni val, je tudi Črna gora, kjer se je živo srebro spustilo do minus 12 stopinj Celzija. Še posebej na severu države pa sneg in poledica povzročata težave v prometu.
Mraz zajel tudi Češko in Poljsko
Izredno nizke temperature, ki so ta konec tedna zajele Češko in padle tudi 27 stopinj pod ničlo, so zahtevale tri življenja na vzhodu in severovzhodu države. Mraz je prizadel predvsem brezdomce. Med mrtvimi so 47-letna brezdomka, 58-letni brezdomec in še en starejši moški.
Na Poljskem pa nizkih temperatur, ki so dosegle 15 stopinj pod ničlo, niso preživeli trije moški v starosti med 35 in 87 let.
Prvi udar zime na Poljskem je sicer že oktobra zahteval 14 življenj in policija zdaj ponovno poziva Poljake, naj ne bodo ravnodušni, ko opazijo brezdomce ali druge ljudi, ki ležijo na prostem, na klopeh v parku, na avtobusnih postajah. "Ni treba, da pomagate sami. Dovolj je že kratek klic na policijo, da nekomu rešite življenje," so sporočili s policije.