Abuja je bila v zadnjem času že tarča napadov islamskih skrajnežev. Foto: Reuters
Abuja je bila v zadnjem času že tarča napadov islamskih skrajnežev. Foto: Reuters
Bombni napad na ZN v Nigeriji

Silovita eksplozija je uničila krilo poslopja, da je šlo za bombni napad, pa so potrdili tudi pri Združenih narodih. "Govorili smo s kolegi v Lagosu, ki so potrdili, da je eksplozijo povzročila bomba. Podrobnosti o dogodku za zdaj nimamo," je povedala tiskovna predstavnica ZN-a v Ženevi Alessandra Vellucci.

Iz poslopja se še vedno vali dim, medtem ko reševalci odnašajo trupla žrtev. Več ljudi je bilo ranjenih in so jih odpeljali v bolnišnico. V ruševinah naj bi bilo še vedno ujetih veliko število ljudi.

V poslopju ZN-a je sedež vseh agencij Svetovne organizacije, ki delujejo v Nigeriji, v njej pa dela okoli 400 uslužbencev ZN-a.

Napad na tiste, ki pomagajo drugim
"To je bil napad na tiste, ki posvečajo svoje življenje pomoči drugim. Absolutno obsojamo to grozno dejanje," se je na napad odzval generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in izrazil sožalje svojcem žrtev.

Napad je obsodil tudi nigerijski predsednik Goodluck Jonathan in napovedal, da bodo nigerijske oblasti ulovile storilce. Poudaril je, da se je zvezna vlada obvezala, da se bo dejavno borila proti vdoru vseh oblik terorizma v Nigerijo.

Za napadom islamski skrajneži?
"Avtomobil se je zaletel v poslopje in eksplodiral. Zelo verjetno gre za delo Boko Harama in/ali Al Kaide v islamskem Magrebu, kar pomeni resno zaostritev varnostnih razmer v Nigeriji. To je najhujše, kar se je lahko zgodilo," je povedal vir pri nigerijskih varnostnih silah.

Boko Haram je skupina islamskih skrajnežev, ki se bori za vzpostavitev islamske države v Nigeriji in deluje predvsem na severovzhodu države, kjer je v zadnjem času izvedla številne napade. Al Kaida v islamskem Magrebu je severnoafriška veja mednarodne teroristične mreže.

V torek je Boko Haram, kar v jeziku Hausa pomeni "zahodna izobrazba je svetoskrunstvo", izvedel napad na policijsko postajo in več bank na severovzhodu Nigerije. Ubitih je bilo 12 ljudi, med njimi tudi policist in vojak.

Bombni napad na ZN v Nigeriji