Na gori Arafat naj bi imel Mohamed zadnjo pridigo. Foto: Reuters
Na gori Arafat naj bi imel Mohamed zadnjo pridigo. Foto: Reuters

Verniki so na goro, kjer je imel prerok Mohamed po verskem izročilu zadnjo pridigo, začeli prihajati že ob zori. Nekateri romarji so molili tiho, drugi so se združili v skupine in molili naglas.

Romarji se bodo na gori udeležili tudi skupne molitve v mošeji Namera, ki naj bi stala na mestu, kjer je utemeljitelj islama, prerok Mohamed, pred več kot 14 stoletji prvič molil.

Obredi na gori Arafat so vrhunec romanja v Meko, ki se imenuje hadž. Po navedbah savdskih oblasti se tradicionalnega romanja letos udeležuje okoli 1,4 milijona muslimanov iz tujine in nekaj sto tisoč iz Savdske Arabije, skupno okoli dva milijona.

Po sončnem zahodu se bodo verniki začeli vračati v Meko. Po poti bodo v Muzdalifi nabrali 49 kamenčkov, s katerimi bodo nato v soboto, nedeljo in ponedeljek simbolično kamenjali hudiča v Mini. V Meki bodo sedemkrat obkrožili svetišče Kaba, kot je to storil prerok Mohamed, in se prav tako sedemkrat sprehodili med bregovoma Safa in Merva ter s tem končali hadž.

Za varnost skrbi 85.000 pripadnikov varnostnih sil, v prvih dveh dneh hadža pa incidentov ni bilo.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.