Fronta v Libiji se je zdaj znova vrnila proti pomembnemu naftnemu pristanišču Brega, ki je od začetka upora že štirikrat zamenjalo
Fronta v Libiji se je zdaj znova vrnila proti pomembnemu naftnemu pristanišču Brega, ki je od začetka upora že štirikrat zamenjalo "lastnika", trenutno pa ga obvladujejo Gadafijeve sile. Foto: Reuters
Libija
Uporniki letalske pomoči in obveščevalnih podatkov ne izrabljajo najbolje, saj se z Gadafijevimi silami ne morejo kosati v ognjeni moči. Foto: Reuters
Robert Gates, Mike Mullen
Gates in Mullen sta se skoraj dva tedna po začetku zavezniške akcije v Libiji pojavila pred ameriškimi zakonodajalci. Foto: Reuters
Cia
Cia oz. Osrednja obveščevalna agencija je obveščevalna agencija ZDA, ki deluje predvsem v tujini in je hkrati tudi najbolj dejavna med številnimi ameriškimi obveščevalnimi službami. Foto: EPA
Gadafiju šteti dnevi?

"Ne morem govoriti o nobeni aktivnosti Cie, a lahko vam povem, da je bil predsednik precej jasen in da na libijska tla ne bo stopil noben ameriški vojaški škorenj," je dejal Robert Gates in dodal, da naj druge države nudijo pomoč ter urijo libijske upornike.

Agencija Reuters poroča, da je predsednik ZDA Barack Obama že pred tedni podpisal "poizvedovanje", s čimer je Cia dobila dovoljenje za dejavnosti v Libiji. Zavezniške sile, ki jim zdaj poveljuje Nato, dobivajo podatke za napade na sile Gadafija iz prve roke, saj CNN in Reuters poročata, da Cia v severnoafriški državi izvaja obsežno operacijo zbiranja informacij, pri čemer so njeni agenti v neposrednih stikih z vodstvom upornikov.

ZDA ne zanikajo niti ne potrjujejo
Bela hiša je zavrnila Reutersove navedbe, da je Obama podpisal ukaz, ki tajnim organizacijam ZDA dovoljuje podporo uporniškim enotam. "Tega ne zanikamo niti ne potrjujemo. Ocenjujemo in tehtamo vse možnosti pomoči, ki jo lahko ponudimo libijskemu ljudstvu," je bil odgovor predsednikovega predstavnika za medije Jaya Carneyja.

Gadafijeve sile obstreljujejo Misrato
Predstavnik upornikov je sporočil, da je v sredo v Misrati umrlo 20 civilistov, ko so izstrelki Gadafijevih sil zadeli hiše. Obstreljevanje mesta na zahodu države, ki je v rokah upornikov, se nadaljuje.

Po informacijah, ki jih je pridobila največja novičarska agencija, je Obama pred tedni odobril "poizvedovanje", ki je nujni formalni korak za Cio pri izvajanju skrivnih operacij na tujem.

Bo Zahod pomagal upornikom z orožjem?
"Da, zbiramo informacije neposredno in smo v stikih z nekaterimi opozicijskimi voditelji," je drug vir potrdil CNN-u navedbe, da Cia v Libiji že izvaja obsežno operacijo, katere namen je pridobiti čim več informacij. Z njimi bi lahko vplivali na odločitev, kako bi lahko ZDA in zavezniki pomagali neizurjenim in umikajočim se upornikom, ki vojaško niso kos silam, zvestim Gadafiju.

Vatikan opozoril na civilne žrtve bombardiranja
"Tako imenovani človekoljubni napadi so samo v neki četrti Tripolisa ubili na ducate civilistov," je prek Vatikana sporočil katoliški vikar v mestu Italijan Giovanni Innocenzo Martinelli. Po trditvah zanesljivih virov naj bi samo v četrti Busmil zaradi zavezniškega bombardiranja umrlo najmanj 40 civilistov. Nato se je že odzval na trditve Vatikana in napovedal preiskavo.

Obama vztraja, da mora libijski voditelj Moamer Gadafi oditi z oblasti, a zagotavlja, da je trenutno vojaško posredovanje namenjeno zaščiti civilistov in ne odstranitvi dolgoletnega libijskega voditelja. "Menim, da bo odstavitev Gadafija sčasoma sledila s političnimi in gospodarskimi ukrepi njegovega ljudstva," je Gates povedal na zaslišanju v kongresu, ki se pritožuje, da se z njim niso primerno posvetovali o vojaški akciji v Libiji.

Gadafi ni blizu točke vojaškega zloma, čeprav so koalicijski napadi močno zmanjšali njegove sposobnosti za boj. "Njegove sile smo zmanjšali na 20 ali 25 odstotkov," je ameriškemu kongresu zatrdil admiral Mike Muller, načelnik Združenega štaba oboroženih sil ZDA.

Prepoved letenja zdaj pod nadzorom Nata
Nato
je v četrtek ob 8. uri po srednjeevropskem času prevzel poveljstvo nad vsemi operacijami v Libiji. Države koalicijskih sil, ki od 19. marca sodelujejo v napadih na Libijo, so tako poveljevanje svojih sil predale Severnoatlantskemu zavezništvu.

Operacijo v Libiji, imenovano Združeni zaščitnik, od zdaj iz Natovega poveljstva v Neaplju vodi kanadski general podpolkovnik Charles Bouchard. Predtem je Nato že prevzel nadzor nad zagotavljanjem prepovedi poletov nad Libijo in izvajanjem embarga na orožje. Z nedeljsko odločitvijo zavezništva je zdaj od Američanov prevzel še poveljevanje operacijam na kopenske cilje v Libiji, ki naj bi bile v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov namenjene zaščiti civilistov v državi.

Kusa pobegnil na njemu dobro znani Otok
Medtem je vreme v noči s srede na četrtek onemogočilo letalske napade zveze Nato, čeprav je državna libijska televizija poročala o bombah v predmestju Tripolisa. Gadafijev režim je medtem potrdil odmeven pobeg oziroma odstop zunanjega ministra Muse Kuse, ki je v sredo zvečer priletel v Veliko Britanijo. London je sporočil, da Kusi niso ponudili imunitete. Škotske oblasti so sporočile, da želijo zaslišati Kusa glede bombnega napada na letalo PanAm 103, ki je leta 1988 eksplodiral nad mestom Lockerbie.

Kusa, ki Britance dobro pozna iz obdobja pogajanj o izročitvi bombašev v primeru "Lockerbie", se je za prebeg odločil zaradi ostrih napadov na civiliste, ki so se uprli 42-letnemu režimu Gadafija. Kusa je bil arhitekt politike, s katero se je Libija je v nekaj letih iz izobčenca mednarodne skupnosti spremenila v investitorja v zahodnih državah.

Kusa bi lahko marsikaj povedal o Libiji
Pobeg Kuse nakazuje, da so Gadafijevemu režimu šteti dnevi, je za televizijo France 24 dejal nekdanji libijski minister za imigracijo Ali Eriši, ki je prav tako pobegnil v tujino. "To je konec ... to je udarec za režim in drugi bodo sledili," je dejal Eriši. "Ves čas sem govoril, da jih vse zadržujejo kot talce v Tripolisu. Neverjetno je, kako je Kusi uspelo pobegniti iz države," je dodal. Eriši je prepričan, da bo Kusa lahko razkril veliko skrivnosti o Libiji. "On ve, kaj se dogaja v Libiji, od kod dobivajo orožje ... Lahko bi bil zelo koristen, in to je zanj priložnost, da se odkupi za veliko slabega."

Posnetek napada belgijskega F-16 na libijsko letališče, ki ga je objavil belgijski časopis De Standaard.
Gadafiju šteti dnevi?