Posnetki so nastali v zadjih 12 letih, večinoma v Beogradu. Foto: EPA
Posnetki so nastali v zadjih 12 letih, večinoma v Beogradu. Foto: EPA
Evropski komisar za širitev Olli Rehn meni, da posnetki ne bi smeli ovirati pristopnih pogajanj Srbije v Evropsko unijo.
Objavljeni posnetki Mladića

Federalna televizija v BiH-u je v oddaji "60 minut" prikazala posnetke, na katerih je najbolj iskani haaški obtoženec prikazan v različnih okoliščinah: od družinskih proslavljanj do obiskov v restavracijah. Po trditvah bosanske televizije posnetki izvirajo iz zadnjih desetih let, nekateri pa naj bi bili narejeni celo lani.

Ljajić: Posnetki Mladića so del gradiva, izročenega Haagu
Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaških sodiščem Rasim Ljajić je zatrdil, da so posnetke Mladića že predali haaškemu sodišču. To je potrdila tudi tiskovna predstavnica haaškega sodišča Olga Kavran, ki pravi, da je sodišče s posnetki Mladića seznanjeno že od prej.

Ob tem je Ljajić izrazil skrb, da so bili posnetki v javnosti verjetno objavljeni z namenom zanikati ali zmanjšati pomen nedavnega pozitivnega poročila glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza. Kot je še ocenil, bi se za dejanjem lahko skrivala namera, da se Srbijo znova postavi na zatožno klop, češ da ne sodeluje s Haagom.

"Ne vem, kdo si želi, da Srbija ne nadaljuje svoje poti v Evropsko unijo, a očitno je, da nekdo v delu mednarodne skupnosti nima ravno najboljših namenov," je dejal Ljajić.

Posnetki Mladića so del materiala, ki ga je Beograd posredoval haaškemu tožilstvu, potem ko ga je zasegel 4. decembra lani v Mladićevi hiši na naslovu Blagoja Parovića 127, Beograd. Brammertzu so ga srbske oblasti izročile 27. marca letos. Skupno je bilo zaplenjenih 215 avdio- in videokaset.

Rehn in Jeremić dvomita o letnici posnetka
Evropski komisar za širitev Olli Rehn in srbski zunanji minister Vuk Jeremić sta izrazila dvom o v sredo objavljenih posnetkih glavnega haaškega ubežnika. Rehn je sicer priznal, da ne dvomi o prisotnosti Mladića v Beogradu v preteklosti, a po oblikovanju nove vlade leta 2008 se mu to ne zdi verjetno.

Tudi Jeremić je zatrdil, da dela srbska vlada vse, kar lahko, da bi zagotovila popolno sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. "To je naša domača in moralna obveza," je zatrdil.

Druženje z drugimi haaškimi obtoženci
Večina posnetkov je bila narejenih v naselju Košutnjak v Beogradu, kjer je mogoče videti Mladića, kako se sprehaja s člani svoje družine in prijatelji. V njegovi družbi je mogoče videti tudi druge haaške obtožence, kot so Momčilo Perišić, Zdravko Tolimir in Manojlo Milovanović.

Na enem izmed posnetkov je videti Mladića v vojašnici jugoslovanske vojske, kjer igra namizni tenis s prijatelji. Poleg Beograda je nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov tudi na posnetkih iz vzhodnega Sarajeva iz leta 2000. Urednik oddaje "60 minut" Bakir Hadžiomerović ni hotel razkriti izvora teh posnetkov in je le pojasnil, da gre za amaterske posnetke.

Vodja srbskega urada za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je za beograjski B92 izrazil dvom, da bi bili nekateri posnetki iz lanskega leta. "Verjetno obstajajo posnetki izpred leta 2000 in nekaj pozneje po letu 2000, vendar se mi zdi nemogoče, da obstaja posnetek iz leta 2008," je dejal Ljajić.

G. V./K. Š.

Objavljeni posnetki Mladića