Zadnji rudar, ki je zapustil rudnik, je bil vodja izmene Luis Urzua. Foto: Reuters
Zadnji rudar, ki je zapustil rudnik, je bil vodja izmene Luis Urzua. Foto: Reuters
Čile
"Misija zaključena" je bil napis, ki so ga reševalci izobesili, ko je rudnik zapustil še zadnji rudar. Foto: Reuters
Čile
Ko je zadnji rudar prispel na površje, se je pred rudnikom začelo živahno slavje. Foto: Reuters
Sebastian Pinera
Sebastian Pinera - človek, ki je uspešno koordiniral reševalno akcijo in narod združil v upanju na rešitev tragedije. Foto: EPA
Čilski rudarji rešeni

V Čilu je danes dan praznovanja. Reševalna akcija v rudniku San Jose se je začela v torek nekaj pred polnočjo po tamkajšnjem času (ob 5. uri po srednjeevropskem času), prvi rudar, Florencio Avalos, pa je na površje prišel v sredo ob 1. uri zjutraj. Reševalna akcija se je ob 23. uri po tamkajšnjem času, ko je kapsula Fenix na površje pripeljala še zadnjega rudarja, uspešno končala. Akcija se je končala veliko prej, kot so načrtovali, saj so bili prepričani, da bosta, preden bodo iz rudnika potegnili še zadnjega rudarja, minila skoraj dva dneva.

Zadnji rudar, ki je s kapsulo Fenix prispel na svobodo, je bil 54-letni Luis Urzua, vodja izmene 5. avgusta, ko se je pripetila nesreča. Urzua je bil tisti, ki je skupino rudarjev držal pokonci in jim pomagal preživeti 69-dnevni pekel, ko niso vedeli, kdaj in če sploh jih bodo rešili. "Naredili smo, kar je svet od nas pričakoval. Imeli smo moč, imeli smo željo, želeli smo se boriti, borili smo se za naše družine, in to je nekaj najlepšega," je ob prihodu na površje povedal Urzua.

"Niste isti in tudi naša država ni več ista. Bili ste neizmeren navdih. Zdaj pa objemite svojo ženo in hčerko," je ob tem odgovoril čilski predsednik Sebastian Pinera. Predsednik je nato vse zbrane okoli rudnika pozval, da so skupaj zapeli čilsko himno, sorodniki in prijatelji rudarjev, ki so se zbrali pred rudnikom, pa so v zrak spuščali balone in konfete. Slavje se je začelo tudi drugod po državi, kjer so ljudje dramo spremljali na velikih televizijskih zaslonih.

Preberite si, kako je potekalo reševanje vseh 33 rudarjev.

Pinera: Čile je močnejši in bolj združen
V televizijskem nagovoru ljudstvu je čilski predsednik Sebastian Pinera dejal, da je bil, ko je zadnji rudar prišel na površje, izjemno ganjen. "Zahvalil bi se Čilenkam in Čilencem, ki so spodbujali rudarje v vseh trenutnih njihovega podzemnega bivanja. Čutili smo podporo ljudi in zato danes Čile ni več to, kar je bil pred 69 dnevi. Tudi rudarji niso več isti, kot so bili 5. avgusta, ko se je zgodila nesreča. Ven so prišli močnejši, vsi pa smo se z njimi nekaj naučili. Čile je danes močnejši in bolj združen, kot je bil kdaj prej, in veliko bolj cenjen po vsem svetu," je povedal predsednik.

"Kar se je končalo kot blagoslov Boga, se je začelo kot zelo verjetna tragedija. A na združenost, vero, kompromis, poštenost in solidarnost čilskega naroda v teh 69 dneh smo zelo ponosni," je še dodal navdušeni predsednik, ki je pred rudnikom spremljal večino reševalne operacije in ki mu je zaradi celotne operacije reševanja rudarjev priljubljenost narasla na rekordnih 90 odstotkov.

Rudarji na opazovanju v bolnišnici
Reševalci so vse rudarje, ko so prišli na površje in se pozdravili s svojimi najbližjimi, odpeljali na 48-urno opazovanje v bolnišnico zaradi morebitnih zdravstvenih težav. Vsi rudarji, ki so stari od 19 do 63 let, imajo težave z zobmi, zaradi življenja v temi in umazaniji imajo nekateri tudi težave z očmi. Eden izmed rudarjev ima pljučnico, ki pa ni nevarna. Čilski minister za zdravje Jaime Manalich je poudaril, da so rudarji v veliko boljšem stanju, kot so pričakovali.

Poleg rudarjev je kapsula Fenix, potem ko je na površje pripeljala vse rudarje, na varno prepeljala tudi šest rudarjev in reševalcev, ki so se v rudnik spustili v začetku odprave, da bi rudarjem pomagali pri pripravi na 15-minutno potovanje po jašku. Zadnji, ki je zapustil rudnik, je bil Manuel Gonzalez, ki je bil tudi prvi reševalec, ki se je spustil po jašku. Preden je zapustil podzemno domovanje rudarjev, se je obrnil v kamero, se priklonil in pomahal.

Reševalna akcija brez primere
V reševalni akciji, ki je stala približno 22 milijonov dolarjev, je sodelovalo več kot 300 ljudi, med njimi tudi reševalne ekipe iz tujine. Pri izdelavi kapsule Fenix so sodelovali tudi strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa, rudarji pa so imeli med prevozom na površje oblečene obleke, ki jih sicer nosijo astronavti. Imeli so merilec srčnega utripa, dihanja, telesne temperature in porabe kisika, nadeli pa so jim tudi sončna očala, da jim dnevna svetloba po več kot dveh mesecih ne bi poškodovala oči.

Čilski rudarji rešeni