INS Vikramaditya bo nasledila letalonosilko INS Viraat. Foto: ndiannavy.nic.in
INS Vikramaditya bo nasledila letalonosilko INS Viraat. Foto: ndiannavy.nic.in

Preurejeno sovjetsko letalonosilko so Rusi predali indijski mornarici v ladjedelnici Sevmašu v Severodvinskem v Belem morju. Slovesnosti ob predaji se je udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev in indijski obrambni minister A. K. Anthony.

Letalonosilko so zgradili v zadnjih letih pred propadom Sovjetske zveze in jo poimenovali Admiral Gorškov. Njeno novo ime je INS Vikramaditja. Od severne obale Rusije se je v spremstvu vojaškega ladjevja podala na dvomesečno potovanje do Indije.

Ladjo so predelali, tako da omogoča vzletanje in pristajanje lovskih letal mig-29k. Na njenem krovu se bo lahko peljalo 30 takih letal, posadka pa bo štela okoli 2.000 mornarjev.

Navezanost na rusko orožje
Posel je še utrdil tesne vezi na obrambnem področju med drugo največjo izvoznico orožja na svetu in največjo uvoznico. Čeprav je Indija še vedno največji kupec ruskega orožja, pa se hkrati že obrača k novim dobaviteljem in namerava povečati tudi lastno proizvodnjo vojaške opreme.

Indija je pogodbo o nakupu podpisala leta 2004 po desetletju pogajanj. Predelava naj bi bila končana do leta 2009, a se je v skladu z novim dogovorom predaja zavlekla, zvišali pa so se tudi stroški.

Svojo prvo letalonosilko je sicer Indija kupila leta 1960 od Britancev. Leta 1997 je šla v pokoj, kar kmalu čaka še eno od Britancev kupljeno letalonosilko INS Viraat.

V zadnjih letih se Indija trudi posodobiti svojo vojsko, ki še vedno pretežno uporablja vojaško opremo iz sovjetskih časov. V naslednjih desetih letih namerava za posodobitev vojske nameniti 100 milijard dolarjev.