Župan Firenc Matteo Renzi je dejal, da je napad
Župan Firenc Matteo Renzi je dejal, da je napad "pretresel mesto do temeljev". Foto: EPA
Strelski pohod v Firencah

50-letni pisatelj Gianluco Casseri iz toskanskega mesta Pistoia je v času kosila parkiral svoj avtomobil na trgu Dalmazia, izstopil in začel streljati z večjo pištolo. Ubil je dva Senegalca in enega ranil.

Nato se je odpeljal z avtomobilom in dve uri pozneje streljal na vedno dobro obiskani tržnici San Lorenzo, kjer je ranil dva afriška ulična prodajalca.

Casseri je po streljanju pobegnil v parkirno garažo, se usedel v avtomobil in se ustrelil v vrat, je sporočila policija. Strelski incident je hitro sprožil jezo in napetosti v afriški skupnosti v Firencah. Nekaj deset se jih nato zbralo v središču mesta, kjer so prevrnili nekaj motornih koles in smetnjakov. Ob tem so vzklikali "sramota" in "rasist".

"Ne govorite mi, da je bil nor, saj če bi bil nor, potem bi ubil tako temnopolte kot belce," je dejal eden izmed Afričanov, ki se je udeležil protestnega shoda.

Casseri je bil avtor in izdajatelj revije, ki je bila namenjena oboževalcem angleškega pisatelja J. R. R. Tolkiena, ki je napisal uspešnico Gospodar prstanov. Ena izmed Casserijevih knjig nosi naslov Ključ do kaosa.

Po poročanju BBC-ja, ki se sklicuje na italijanski časopis La Repubblica, je bil Casseri pripadnik skrajno desničarskega gibanja.

Ulični prodajalci iz afriških držav so precej pogosti na ulicah večjih italijanskih mest, kjer po navadi prodajajo afriške kipce, nakit in ponaredke torbic znanih oblikovalcev.

Strelski pohod v Firencah