Sirci kljub nasilju varnostnih sil vztrajajo pri svojih zahtevah po padcu režima predsednika Al Asada. Foto: Reuters
Sirci kljub nasilju varnostnih sil vztrajajo pri svojih zahtevah po padcu režima predsednika Al Asada. Foto: Reuters
Dera
Vladna novinarska agencija SANA je izdala fotografije, na katerih prebivalstvo pozdravlja vojake, ki s tanki zapuščajo mesto Dara. Foto: Reuters
Krvavo zatrto kljubovanje v Siriji

Vstaja v Siriji traja že sedem tednov, ob t. i. dnevu kljubovanja pa protesti proti vladi predsednika Asada med drugim potekajo v Damasku in njegovih predmestjih ter v mestih Homs, Banias in Kamišli.

Varnostne sile so na proteste odgovorile s streli in po navedbah očividcev v Homsu ubile 15 ljudi, šest pa v mestu Hama, kjer je Asadov oče Hafez Al Asad leta 1982 brutalno zatrl oboroženo islamistično vstajo. V mestu Deir Al Zor so po besedah plemenskega voditelja umrli štirje protestniki.

Sirska državna televizija je poročala, da je v Homsu "kriminalna banda" ubila vojaškega časnika in štiri policiste.

Zaostrovanje varnostnih ukrepov
Protesti se nadaljujejo kljub poostrenim varnostnim ukrepom, ki naj bi bili najostrejši od izbruha demonstracij 15. marca. Varnostne sile naj bi vzpostavile številne nadzorne točke in zaprle nekatera območja, kjer so v prejšnjih tednih potekali protesti.

Aretacija vplivnega klerika
Sirska tajna policija je aretirala znanega sirskega klerika Mouaza Al Hatiba, pomembno figuro prodemokratične vstaje. Hatib je sirskim manjšinam zagotavljal, da se bo raznolikost države spoštovala tudi, če bi padel režim Al Asada.

V mestu Dara na jugu Sirije, kjer je vojska v četrtek razglasila konec desetdnevne operacije, ki so jo skupine za človekove pravice označile kot "masaker", so vojaki še vedno na ulicah, kar naj bi številne odvrnilo od protestov.

Več kot 600 mrtvih in 2.500 pridržanih
V Dero, ki jo je nasilje preteklih tednov najhuje prizadelo, je v četrtek prispela zdravstvena ekipa s pomočjo in zdravili, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa. V mestu ni elektrike in telefonskih povezav, otežen je tudi dostop do spleta.

Načelni dogovor EU-ja o sankcijah Predstavniki držav članic Evropske unije so se v Bruslju dogovorili o uvedbi sankcij proti 14 predstavnikom sirskih oblasti, a med njimi ni predsednika Al Asada. Ukrepi, med katerimi so prepoved potovanja in zamrznitev premoženja, bodo uradno potrjeni prihodnji teden, če ne bo nasprotovala nobena izmed članic EU-ja. Sankcije, ki bodo začele veljati konec meseca, ne vključujejo ukrepov proti sirski naftni industriji. Prejšnji mesec je EU uvedel embargo na prodajo orožja Siriji zaradi nasilnega zatrtja protestov.


Od začetka protestov je bilo po navedbah opozicije ubitih več kot 600 ljudi, od tega samo prejšnji petek, tradicionalni dan protestov v arabskem svetu, 65. Med nasilnim zatrtjem protestov, ki so ga ZDA označile za barbarskega, je bilo pridržanih okoli 2.500 ljudi.

Saleh ponovil, da ne namerava oditi
Množični protesti se nadaljujejo tudi v Jemnu. Več sto tisoč ljudi v prestolnici Sana zahteva odhod predsednika Alija Abdulaha Saleha z oblasti. Saleh je medtem na množičnem zborovanju svojih privržencev poudaril, da se bo pozivom k odstopu upiral, protestnike pa označil za razbojnike.

Protesti v Jemnu trajajo že skoraj tri mesece, a Saleh, ki je na oblasti 32 let, vztraja, da bo predsednik ostal do konca mandata leta 2013, kot omogoča ustava.

Krvavo zatrto kljubovanje v Siriji