Stolpnica se je med požarom zrušila. Foto: AP
Stolpnica se je med požarom zrušila. Foto: AP
Požar porušil eno najstarejših stolpnic v Iranu

Po poročanju iranske državne televizije je požar v južnem delu Teherana gasilo 200 gasilcev in pri tem jih je najmanj 20 umrlo. Gašenje je sicer neposredno prenašala televizija, v tem času pa se je stolpnica tudi zrušila.

"Večkrat smo opozorili upravljavce stavbe na pomanjkljivo varnost," je povedal tiskovni predstavnik teheranskih gasilcev Džalal Malekias in ob tem dodal, da je bilo v stavbi premalo gasilnih aparatov. "Tudi na stopnišču so hranili oblačila, kar je proti varnostnim standardom. Upravnik se ni zmenil za opozorila," je še dodal.

Zagorelo zjutraj
Iranski mediji poročajo, da so policisti zavarovali britansko in turško veleposlaništvo, ki sta v bližini stolpnice Plasco. "Plamene se je lahko videlo kilometre daleč od stare stolpnice, a večino stanovalcev in nakupovalcev v zgradbi so evakuirali," je poročala poldržavna tiskovna agencija Fars in dodala, da je zagorelo ob 8. uri zjutraj, ko v stolpnici še ni bilo veliko nakupovalcev.

Stolpnico je v 60. letih prejšnjega stoletja zgradil iransko-judovski poslovnež Habibolah Elganian, dokončali pa so jo leta 1962, ko je postala prva in najvišja stolpnica v Teheranu ter tudi Iranu. V Plascu je bil nakupovalni center in delavnice z oblačili. Elganiana so aretirali zaradi povezav z Izraelom in ga po islamski revoluciji obsodili na smrtno kazen.

Požar porušil eno najstarejših stolpnic v Iranu