Dvomesečno premirje med Tajsko in Kambodžo se je končalo v petek. Foto: Reuters
Dvomesečno premirje med Tajsko in Kambodžo se je končalo v petek. Foto: Reuters
Tajsko-kamboška meja
Prebivalstvo zapušča območje spopadov. Foto: Reuters

Zaradi najhujšega nasilja, odkar so Združeni narodi februarja med državama razglasili premirje, so iz okolice templjev Ta Moan in Ta Krabej evakuirali na tisoče prebivalcev.

Najnovejši spopadi so se začeli pred zoro in trajali nekaj ur. Do poldneva se je obstreljevanje s težkim orožjem končalo, še vedno pa je bilo slišati posamezne strele. V spopadih je umrl tajski vojak, najmanj 13 jih je bilo ranjenih. Po nepotrjenih poročilih naj bi umrl tudi en kamboški vojak. Od petka, ko so spopadi izbruhnili, je bilo na obeh straneh ubitih deset vojakov, ranjenih pa 32.

Kambodža poziva k prenehanju sovražnosti
Obe strani krivita druga drugo za spopade. Obrambno ministrstvo Kambodže je obsodilo "ponovna namerna dejanja agresije" in Tajsko pozvalo, naj dokončno preneha s "sovražnostmi", uperjenimi proti Kambodži, da bi lahko državi rešili mejne spore. Državi sta se 22. februarja strinjali, da bosta dovolili postavitev neoboroženih vojaških opazovalcev iz Indonezije ob svoji meji, a opazovalci še niso prišli.

Kambodža želi mednarodno posredovanje v sporu, Tajska pa vztraja, da lahko spor državi rešita sami.

Tempelj dodeljen Kambodži
Templja sta oddaljena okoli 150 kilometrov od 900 let starega templja Preah Vihear, zaradi katerega so se pred dvema mesecema znova vneli smrtonosni štiridnevni spopadi. Tempelj, ki ga na Tajskem imenujejo Khao Phra Viharn, je od umika Francozov iz Kambodže predmet spora med državama. Meddržavno sodišče v Haagu ga je leta 1962 dodelilo Kambodži, a pri tem ni razsodilo, kateri državi pripada ozemlje okoli templja, kar med njima vedno znova povzroča napetosti.

Razmere so se še poslabšale po letu 2008, ko je ob uvrstitvi na seznam svetovne kulturne dediščine tudi Unesco tempelj dodelil Kambodži. Na območju, kjer meja med državama še ni določena, imata od takrat tako Tajska kot Kambodža nameščenih več tisoč vojakov.