Indijska policija preiskuje okoliščine napadov. Foto: EPA
Indijska policija preiskuje okoliščine napadov. Foto: EPA

Kot kažejo prvi podatki, so bili tarče napadov turisti, saj so napadalci poleg bolnišnic in železniških postaj napadli tudi najslavnejšo restavracijo v mestu Cafe Leopold, v kateri se najpogosteje zadržujejo turisti. Po poročanju medijev naj bi napadalci v dveh hotelih s petimi zvezdicami (Oberoi in Tadž Mahal) goste, skoraj vsi so tujci, vzeli za talce. V hotelih je odjeknilo že več eksplozij. Odgovornost za napade je prevzela neznana organizacija Dekan Mudžahedin (Deccan Mujahideen), ki je poslala elektronsko pošto tiskovnim agencijam. Oblasti so na ulice mesta poslale vojaške enote.

"Mislim, da so ciljali na tujce, saj so spraševali po britanskih in ameriških potnih listih," je dejal eden izmed očividcev. "Imeli so bombe. Vstopili so v restavracijo in nas nagnali po stopnicah. Mladi fantje, mogoče stari 20, 25 let. Imeli so dve pištoli," je dejal vidno pretresen. Nekaj napadalcev naj bi še vedno grozilo z novimi napadi, po poročanju indijskih oblasti naj bi do zdaj napadli na sedmih lokacijah. Med žrtvami napadov naj bi bil tudi prvi mož protiterorističnega oddelka mumbajske policije Hemant Karkare.

Bela hiša in predsedujoča EU-ju Francija so že ostro obsodile napade. V zadnjih letih so Indijo sicer pretresli številni napadi, za večino naj bi bili odgovorni islamski oboroženci, čeprav je policija aretirala tudi več hindujskih skrajnežev.

K. T.