Velikanski tanker je veliko uspešnejši pri čiščenju madeža od manjših tankerjev. Foto: EPA
Velikanski tanker je veliko uspešnejši pri čiščenju madeža od manjših tankerjev. Foto: EPA

V soboto je tanker začel 48-urno preizkusno obdobje, ki naj bi pokazalo, kako uspešen je v boju proti največji okolijski katastrofi v zgodovini ZDA. Po dveh dneh preizkusov naj bi se tanker, ki deluje v bližini izvira nafte, lotil čiščenja. Zaradi visokih valov manjše ladje, ki so se do zdaj ne preveč uspešno trudile pobrati nafto z morja, večinoma ostajajo v pristaniščih.

Tanker, ki v dolžino meri 275 metrov, lahko z gladine morja posesa približno 80 milijonov litrov nafte dnevno. Nafta in voda se na tankerju ločita, voda steče nazaj v morje, nafta pa se prečrpa na drugo ladjo. "V veliko pogledih tanker sesa vodo kot pravi kit in jo črpa kot človeško srce," je delovanje tankerja opisal tiskovni predstavnik podjetja TMT Shipping Offshore, lastnika supertankerja.

Manjše ladje so do zdaj v desetih tednih skupaj zbrale dobrih sto milijonov litrov nafte. Njihovo delo ovira nemirno morje, ki ga je v preteklih dneh povzročil orkan Alex. Od 20. aprila, ko je odjeknila eksplozija na naftni ploščadi britanske družbe British Petroleum, se nafta v Mehiški zaliv po ocenah ameriških znanstvenikov izteka s hitrostjo od dobrih pet do slabih deset milijonov litrov na dan.

BP s pomočjo posebne kupole s cevjo nafto preusmerja iz vrtine do dveh tankerjev na površju, v katerih se zbira slabe štiri milijone litrov dnevno. Količina na ta način "ujete" nafte naj bi se kmalu podvojila, saj naj bi na območje pripeljali nov tanker.

Delnice BP-ja padajo
Zaradi do zdaj precej neuspešnih poskusov ustavitve izlivanja nafte so vodilni v britanskem naftnem podjetju na udaru kritik. Financial Times poroča, da naj bi investitorji v BP pričakovali zamenjave v vodstvu podjetja, ki bi lahko postalo tarča poskusov prevzema podjetij, kot so ExxonMobil, Royal Dutch Shell ali PetroChina. Od začetka okolijske katastrofe so delnice BP-ja izgubile več kot polovico svoje vrednosti.