Bombi sta povzročili precejšnje razdejanje. Foto: Radio Slovenija
Bombi sta povzročili precejšnje razdejanje. Foto: Radio Slovenija
Noordin Mohammed Top
Noordin Mohammed Top ostaja zvest ideologiji spektakularnega nasilja. Za tarče ponavadi izbira zahodne in vladne cilje, kolateralne žrtve pa ga ne motijo. Foto: EPA

V Maleziji rojenega Nurdina Topa, voditelja najbolj nasilne frakcije teroristične mreže Džamaja Islamija, iščejo zaradi odgovornosti za bombni napad na Baliju leta 2002, ki je terjal več kot 200 življenj, in za napad leta 2005.

V napadih na hotela Marriott in Ritz-Carlton v indonezijski prestolnici je umrlo osem ljudi, med njimi dva bombna napadalca. Najmanj polovica žrtev naj bi bila tujcev, a jih še niso uradno identificirali, neuradno pa naj bi šlo za dva Avstralca, Nizozemca in Singapurčana.

Policija domneva, da imajo napadi podpis Nurdina Topa, ker so bile bombe ročno izdelane in ker so bili v njih žeblji ter snovi, ki so jih nekaj dni pred napadi našli med racijo v nekem islamskem internatu na Javi, kjer naj bi se skrival Nurdin.

Napadalci gostje hotelov
Preiskovalci so v petek odkrili neeksplodirano bombo in druga eksplozivna telesa iz "nadzornega centra" za napade, sobe 1808 v hotelu Marriot. Napadalci so najeli sobe v hotelih in v njih pretihotapili razstrelivo, preden so ga razstrelili v restavracijah hotelov.

Policija meni, da je bil namen napada osramotiti indonezijsko vlado v času, ko država uživa večjo stopnjo stabilnosti kot v preteklosti. Indonezijci so zaradi napadov v šoku, saj so bili prepričani, da so podobni dogodki del preteklosti.

Po napadih so oblasti povečale varnost v državi. V prestolnici je v pripravljenosti za pomoč policiji 500 vojakov.