Zadnja leta običajen prizor na neapeljskih ulicah. Foto: EPA
Zadnja leta običajen prizor na neapeljskih ulicah. Foto: EPA

Policija je sporočila, da so protestniki zažgali pet tovornjakov, potem ko so ti odložili smeti na odlagališče odpadkov v kraju Terzigno na obrobju Neaplja. Po poročanju medijev je bil med protesti ranjen en policist in zažgano eno policijsko vozilo.

Že v začetku tedna je policija skušala nekaj sto protestnikov razgnati s solzivcem, protesti pa so znova izbruhnili v zgodnjih četrtkovih urah, ko so protestniki razbijali izložbe trgovin. "Hočemo dihati, to je naša pravica," je pisalo na enem izmed transparentov, ki so jih nosili nasprotniki odlagališča odpadkov.

Tokratni protesti so zadnja faza smetarske krize, v kateri je že nekaj let mesto na jugu Italije in ki ji ni videti konca, čeprav je italijanski premier Silvio Berlusconi poleti leta 2008 oznanil, da je krize s smetmi konec.

16 let izrednih razmer
Že od leta 1994 v Neaplju vladajo izredne razmere, zaradi katerih so mestne ulice polne smeti. Za vse to so krivi politična nesposobnost, korupcija in organizirani kriminal, ki obvladuje mestna odlagališča in sežigalnice odpadkov. Zaradi najnovejše krize je Berlusconi za petek sklical izredno sejo vlade.

Guverner pokrajine Kampanje, v kateri leži Neapelj, je zatrdil, da protesti ne bodo preprečili načrtov za gradnjo novih odlagališč smeti.

"15 let je bila Kampanja odlagališče strupenih odpadkov in ničesar ni bilo storjenega glede tega. Zakon pravi, da bi moralo biti odlagališče smeti za vsako pokrajino, in zakon je treba spoštovati," je dejal Stefano Caldoro.

Izbruh nove krize s smetmi je udarec za Berlusconija, čigar priljubljenost v javnosti je rekordno nizka. Pri ponovnem prihodu na oblast leta 2008 si je rešitev smetarske krize postavil za eno izmed svojih prednostnih nalog.