Večino hiš ob obali so evakuirali. Foto: Reuters
Večino hiš ob obali so evakuirali. Foto: Reuters
V Avstraliji divjalo silovito neurje

Nevihte so pretekli konec tedna na vzhodno avstralsko obalo prinesle poplave, visoki morski valovi so s seboj odnašali obalo in povzročili ogromno škode, v enem primeru so spodjedli tudi bazen obalne hiše, ki je bil vzidan v tla.

"Divjanje nevihte je vzelo življenja," je dejal premier Novega Južnega Walesa Mike Baird, ki je opozoril, da razmere na območju ostajajo nevarne. Tako so v predmestju Sydneyja ter v mestu Bowral kakih 100 kilometrov južneje od Sydneyja iz dveh avtomobilov, ki ju je odplavila voda, potegnili dve trupli. Tretje truplo pa so našli v bližini poplavljenega prehoda čez reko v bližini Canberre.

Najhujše poplave zadnjih 30 let
Nevihte so se premikale od Queenslanda prek Novega Južnega Walesa proti Tasmaniji. Tamkajšnja policija pogreša dva človeka, ki ju je odnesel poplavni val. Del Sydneyja je doživel najhujše poplave zadnjih 30 let. Na mestni meteorološki opazovalnici Observatory Hill so izmerili, da je pretekli konec tedna padlo 226 milimetrov dežja, kar je občutno nad povprečno mesečno količino padavin za junij na tem območju, ki znaša 131,9 milimetra.

Zaradi močnega vetra, ki je v sydneyjskem pristanišču pihal s hitrostjo več kot 115 kilometrov na uro, so morali zapreti dve od treh pristajalnih stez na tamkajšnjem letališču. Pogrešajo tudi plavalca, ki je izginil na sydneyjski plaži Bondi. Na nekaterih delih obale Novega Južnega Walesa se še naprej soočajo z neobičajno visoko plimo in valovi, v Tasmaniji pa še niso preklicali opozoril pred poplavami.

V Avstraliji divjalo silovito neurje