Odhajajoči in prihajajoči predsedniški par Bush in Obama. Foto: Reuters
Odhajajoči in prihajajoči predsedniški par Bush in Obama. Foto: Reuters
Barack Obama in George Bush.
Prvo srečanje odhajajočega in prihajajočega predsednika je po navadi polno čustev, saj gre za prvi dejanski korak pri predaji oblasti. Foto: EPA
Družina Obama
Nova predsedniška družina se bo v Belo hišo peselila 20. januarja. Foto: Reuters
Obama obiskal Busha v Beli hiši

47-letni Obama, ki je na volitvah pretekli teden gladko premagal republikanca Johna McCaina, si je z ženo Michelle najprej ogledal svoje prihodnje domovanje, potem pa ga je čakal pogovor na štiri oči z Bushem o predaji oblasti, gospodarski krizi in vojni v Iraku.

86-letna Obamova babica po očetovi strani bo postala častna veleposlanica za boj proti podhranjenosti. Sodelovala bo z organizacijo, ki se bojuje proti podhranjenosti otrok (KKEO).

Bush, ki se je v zadnjih mesecih boril z najnižjo podporo javnosti, je takoj po objavi volinih izidov dejal, da bo storil vse, da bo predaja oblasti potekal čim lažje. "Zagotoviti nemoteno tranzicijo je najvišja prioriteta v času, ko še ostajam na položaju," je dejal Bush v svojem rednem sobotnem radijskem nagovoru. "V prihodnjih tednih bodo uradnike prosili, naj Obamo obveščajo o vseh najpomembnejših zadevah, od finančnih trgov do vojne v Iraku."

Obama je poudaril, da se zaveda, da Bush ostaja predsednik do 20. januarja, zato zdaj svojo pozornost namenja seznanitvi z vsemi pomembnimi zadevami in oblikovanju učinkovite ekipe, tako da bo pripravljen na začetek predsedovanja.

Obisk prihajajočega predsedniškega para v Beli hiši je sicer stalna praksa, se bo pa tokrat zgodil izjemno hitro po volitvah, predvsem zaradi resnosti gospodarskega položaja, poleg tega pa prvič po štirih desetletjih zamenjava oblasti poteka v vojnem obdobju (vojna v Iraku in Afganistanu).

Obama z izvršnimi odredbami nad odločitve Busha
Svoje predsedovanje naj bi Barack Obama začel s pravim mandatom za spremembe. Kot je napovedal Obamov vodja priprav na prevzem oblasti John Podesta, bo Obama poskušal spremeniti politiko Busheve administracije glede raziskav izvornih celic in črpanja nafte. Leta 2001 je Bush izdal izvršno odredbo, s katero je prepovedal uporabo izvornih celic za raziskovanje o preprečevanju bolezni.

"Veliko je tega, kar lahko predsednik stori z uporabo svoje izvršne pristojnosti, ne da bi čakal na dejavnost kongresa. In mislim, da bomo videli predsednika to tudi storiti. Mislim, da čuti, da ima pravi mandat za spremembe. Skreniti moramo s poti, ki jo je začrtala Busheva administracija," je dejal Podesta. Izvršna odredba, z njo lahko predsednik tudi prekliče zakon, je najhitrejši način, da predsednik uveljavi svojo oblast, saj je sicer sprejemanje novega zakona prek kongresa lahko zelo dolgotrajno.

K. T./T. V.

Obama obiskal Busha v Beli hiši