Množica se zbira pred vhodom na festival Parada ljubezni, kjer na tla polagajo žalne sveče in cvetje. Foto: EPA
Množica se zbira pred vhodom na festival Parada ljubezni, kjer na tla polagajo žalne sveče in cvetje. Foto: EPA
Love Parade papež
Papež Benedikt XVI. je med nedeljsko mašo v Rimu izrazil "globoko žalost" nad dogodkom v Duisburgu. Foto: EPA
Love Parade
"Pleši ali umri". Foto: Reuters
Love Parade
"Zakaj?" Odgovor bo skušala najti preiskava, ki poteka. Foto: Reuters
Love Parade
Množično paniko naj bi po domnevah sprožili padci nekaterih udeležencev, ki so na prizorišče hoteli priti s preplezanjem ograje. Foto: EPA
Krvava Love Parade

Merklova je nad dogodkom "zgrožena". Poudarila pa je, da se kaj takega ne sme zgoditi nikoli več. Preživeli za nesrečo, vhod na prizorišče dogajanja je bil le en in še ta skozi predor, krivijo organizatorja. "Ne morete zapreti milijona ljudi za ograje, dopustiti jim morate, da svobodno hodijo okoli, potem se kaj takega ne bi zgodilo," se je jezila ena izmed prič.

Parad ljubezni, velika zabava na prostem v Duisburgu, ki se je vsako leto udeleži več kot milijon udeležencev, se je sprevrgla v veliko tragedijo. V prenapolnjenem 200-metrskem predoru ob vhodu na nekdanjo železniško postajo so udeleženci začeli izgubljati zavest, ko jih je masa množice pritiskala ob zidove predora in v druge udeležence. V predoru je nastala panika, sledilo je brezglavo prerivanje, v katerem je umrlo 19 ljudi.

Med njimi so tudi Nizozemec, Italijanka, Avstralka in Kitajec, je sporočila nemška policija. Ljudje, večinoma stari od 18 do 25 let, so na festival v lepem vremenu prišli z vse Evrope, predvsem iz Rusije, Nizozemske, Španije ter celo iz Brazilije in Avstralije.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so za MMC povedali, da za zdaj niso prejeli nobenega obvestila, da bi bili med mrtvimi ali ranjenimi Slovenci. S slovenskega veleposlaništva v Berlinu so sporočili, da še vedno niso identificirali treh smrtnih žrtev, med identificiranimi pa ni Slovencev. Povedali so nam še, da na MZZ ni klical nihče izmed sorodnikov, ki bi spraševal po usodi svojcev v Nemčiji, kar pomeni, da so jim ti kako drugače sporočili, da je z njimi vse v redu, menijo na MZZ-ju. Dodali so še, da je ena izmed slovenskih turističnih agencij, ki je pripravljala organiziran odhod na Parado ljubezni, tega zaradi premajhnega števila prijav odpovedala.

Organizatorji so o prenatrpanosti še pravočasno obvestili policijo
Policija v Duisburgu na zahodu Nemčije je skušala približno pol ure pred izbruhom kaosa pozno popoldne zapreti vhod, ko so organizatorji sporočili, da na prozorišču ni več prostora in naj se ljudje obrnejo in zapustijo območje. "Kaže, da so nekateri skušali vstopiti na področje s plezanjem čez ograjo in padli. O tem šele ugibamo, a to bi bil lahko razlog za paniko," je povedal vodja reševalcev Wolfgang Rabe.

Tamkajšnji mediji poročajo, da po nesreči v Duisburgu nekaj časa niso delovali prenosni telefoni, zato so se številni starši v strahu za svoje otroke podali na prizorišče.

Organizatorji pričakovali 800 tisoč obiskovalcev, prišlo jih je 1,4 milijona
Festivala, ki se ga je po podatkih policije udeležilo 1,4 milijona ljudi, niso takoj prekinili, ker so se bali, da bi nenadna prekinitev izzvala še en izbruh panike. Številni udeleženci so se še naprej pozibavali v ritmu glasbe, ne zavedajoč se, da se je v njihovi bližini zgodila tragedija. Organizatorji, ki so pričakovali od 700 do 800 tisoč udeležencev, so množični dogodek prekinili v poznih večernih urah, več ur po stampedu.

Oblasti so sprožile preiskavo dogodka na festivalu, ki je prvič potekal leta 1989 v Berlinu z željo promoviranja miru skozi glasbo. Medtem pa je eden izmed organizatorjev parade, Rainer Schaller, dejal, da parad ne bodo več organizirali. "S paradami je konec," je zatrdil.

"Kako lahko pozabim obraze. Obraze mrtvih"
"Na tleh so bili kupi ranjenih, nekatere so oživljali, drugi so bili mrtvi in pokriti z rjuhami," je prizore po umiritvi panike, ko so pristojni preštevali mrtve in pomagali ranjenim, opisala 18-letna udeleženka Parade ljubezni. "Popoldne je bila gneča velika, vsi so želeli noter," je še dodala.

"Kamor koli si pogledal, so bili ljudje z modrimi obrazi. Moj fant me je potegnil izpod teles, sicer bi oba umrla. Kako lahko pozabim tiste obraze. Obraze mrtvih," je za Die Welt povedala udeleženka, ki je ušla smrti.

Župan Duisburga Adolf Saürland je zagovarjal varnostne ukrepe na festivalu in obljubil preiskavo. "V pripravah na dogodek smo izdelali dober varnostni načrt z organizatorji in vsemi vpletenimi. Preiskave, ki so se že začele, morajo odkriti natančen potek dogodkov," je dejal. Policija je na novinarski konferenci povedala, da prizorišče v času dogodka še ni bilo polno, kot so trdile nekatere priče.

Množica oteževala reševanje
Reševanje je bilo sprva oteženo zaradi velikanske množice, ki se je udeležila enega največjih dogodkov elektronske glasbe v Evropi. Takoj po paniki je policija ob bližnjem vhodu vzpostavila začasni center prve pomoči, rešilni avtomobili pa so prihiteli na prizorišče.

Nemški vrh izrazil sožalje
Prizorišče tragedije si je zvečer ogledal notranji minister dežele Severno Porenje - Westfalija Ralf Jäger in dejal, da so mobilizirali 5.500 policistov in reševalcev, da bi organizirali evakuacijo in miren konec festivala, po katerem je v šoku cela Nemčija.

Nemški predsednik Christian Wulff je v izjavi izrazil svoje sočutje, kanclerka Angela Merkel pa je poslala sožalje sorodnikom žrtev. "Ti mladi ljudje so odšli na zabavo, namesto tega pa našli smrt in poškodbe. Ogorčena in užaloščena sem zaradi tolikšnega trpljenja in bolečine," je zapisala.

Krvava Love Parade