Na osrednjem vatikanskem trgu se je zbralo med 30.000 in 40.000 romarjev. Foto: Reuters
Na osrednjem vatikanskem trgu se je zbralo med 30.000 in 40.000 romarjev. Foto: Reuters
Urbi et orbi: Papeževa božična poslanica
Papež pozval vernike k solidarnosti z begunci

Z balkona papeške palače v Vatikanu je Frančišek v božični poslanici pozval k miru na Bližnjem vzhodu. Prav tam, kjer se je rodil Božji sin, se napetosti in nasilje nadaljujeta, je opozoril.

Da bi Izraelci in Palestinci znova sedli skupaj k neposrednemu dialogu in dosegli dogovor, ki bo obema narodoma omogočil živeti v harmoniji, je pozval Frančišek. Ob tem je podprl tudi prizadevanja Združenih narodov za končanje konflikta v Siriji in Libiji. Opozoril je tudi na konflikte v Iraku, Jemnu, podsaharski Afriki. Miru in sloge je zaželel tudi za konflikt na vzhodu Ukrajine.

Sveti oče je pozval tudi k "dostojni prihodnosti" za prebežnike ter spomnil na vse, ki jih preganjajo zaradi vere. "Naj bodo z bogatim blagoslovom poplačani vsi - posamezniki in države, ki se z odprtim srcem zavzemajo za to, da bi številnim prebežnikom in beguncem pomagali in jih sprejeli," je dejal.

Spomnil se je tudi žrtev terorizma v letošnjem letu in obsodil "brutalna dejanja". "Moje misli gredo vsem, ki so bili prizadeti zaradi nečloveških terorističnih dejanj, predvsem najnovejšega pokola pod egiptovskim nebom, v Bejrutu, Parizu, Bamaku in Tunisu," je dejal.

V svoji poslanici ob božiču, prazniku Jezusovega rojstva, je papež obsodil tudi uničevanje kulturne dediščine, pri čemer je omenil skrajno Islamsko državo. Zločini Islamske države ne prizanašajo niti zgodovinski in kulturni dediščini človeštva, je opozoril.

Rode napovedal blagoslov
Slovenski kardinal Franc Rode, ki je bil kot eden najstarejših kardinalov iz reda kardinalov diakonov na balkonu ob papežu, je po papeževem sporočilu napovedal blagoslov.

Ker gre za božič v svetem letu usmiljenja, je papež v voščilu vsem vernikom na trgu, kot tudi tistim, ki ga spremljajo prek medijev, na koncu zaželel, da bi znali sprejeti usmiljenje in ga deliti drugim.

"Opitost s potrošništvom"
Med mašo ob polnočnici v baziliki svetega Petra je papež opozoril na preprosto rojstvo božjega sina v jaslicah Betlehema in zavrnil opitost sodobnih družb s potrošništvom, užitkom, obiljem in bogastvom.

Po besedah Frančiška se je Jezus rodil v hlevu v revščini, ker za njegovo družino ni bilo prostora v gostiščih.

V pridigi je papež zavrnil kulturo brezbrižnosti, ki se vse prepogosto sprevrača v kulturo brezobzirnosti. "V svetu, ki je prepogosto neusmiljen do grešnika in prizanesljiv do greha, moramo gojiti močan občutek za pravičnost," je pridigal papež proti krivicam.

Spomnil je, da je Jezus poklical ljudi naj ravnajo s trezno presojo, preprosto in uravnoteženo ter vidijo to, kar je bistveno. Pomoči potrebnim je posvetil tudi lanskoletno polnočnico, pred katero je po telefonu poklical iraške begunce pred nasiljem Islamske države in jih primerjal z Jezusom.

Urbi et orbi: Papeževa božična poslanica
Papež pozval vernike k solidarnosti z begunci