Na sklepni maši se je zbralo okoli 1,5 milijona ljudi. Foto: Reuters
Na sklepni maši se je zbralo okoli 1,5 milijona ljudi. Foto: Reuters
Benedikt XVI.
Veter je ponagajal tudi papežu. Foto: EPA
Papež v Madridu

Sklepna maša na letališču Cuatro Vientos je bila vrhunec letošnjega svetovnega dneva mladih, ki se ga je udeležilo tudi okoli 850 vernikov iz Slovenije, in štiridnevnega papeževega obiska v Madridu.
Pred okoli 1,5 milijona zbranih, med katerimi sta bila tudi španski kralj Juan Carlos in kraljica Sofia, je Benedikt XVI. poudaril, da je za mlade katoličane pomembno, da sodelujejo pri delu svojih župnij, redno hodijo k maši in spovedi ter molijo.

Mlade je pozval, naj kljub "zavračanju družbe" živijo v veri. "Naj bo Kristus, Božji sin, središče vašega življenja," je romarjem iz več kot 190 držav svetoval 84-letni poglavar Rimskokatoliške cerkve.
"Prijateljstvo z Jezusom vam bo pomagalo, da boste pričali o veri, kjer koli boste, kljub ravnodušnosti ali celo zavračanju v družbi. Ne moremo srečati Kristusa in ne želeti, da ga spoznajo tudi drugi. Torej ne zadržite Kristusa zase! Delite z drugimi veselje vaše vere," je dejal.

Kristusu je treba slediti, kot zapoveduje Cerkev
Ob tem jih je posvaril, naj Kristusu ne sledijo "na svoj način", temveč tako, kot zapoveduje Cerkev. "Tisti, ki bi podlegli skušnjavi, da Jezusu sledite 'po svoje', individualistično, bi tvegali, da se nikoli ne boste srečali z Jezusom ali bi na koncu sledili lažnemu Jezusu," je dejal Benedikt XVI.

Mlade vernike, ki so se v soboto zvečer zbrali na letališču na bedenju na prostem s papežem, je presenetilo hudo neurje. V Madridu je bilo v soboto zelo vroče, živo srebro se je povzpelo skoraj do 40 stopinj, zvečer, ko se je na letališču zbralo okoli milijon vernikov, pa se je razbesnela nevihta.

Ranjenih šest ljudi
V neurju je bilo lažje ranjenih šest ljudi, ko je veter podrl enega izmed šotorov. Številni mladi so se pred ploho zatekli pod velike rumeno-bele dežnike na prizorišču.

Poškodovanih je bilo tudi nekaj kapel, v katerih naj bi med mašo delili sveto obhajilo, zato so organizatorji pred začetkom maše sporočili, da žal ne bodo mogli zagotoviti svetega obhajila vsem, ki bi to želeli.

Papežu je veter odnesel z glave značilno belo pokrivalo, zaradi neurja pa je skrajšal svoj nagovor mladim. Med drugim jim je sporočil, naj se ne bojijo niti sveta niti prihodnosti niti svoje šibkosti. Po koncu nevihte, ki je trajala približno 20 minut, se je papež zahvalil mladim za njihovo vzdržljivost in vedrino. "Močnejši ste od dežja," jih je pohvalil.

Papež v Madridu