Papež se je med mašo v Westminstrski katedrali opravičil žrtvam spolnih zlorab. Foto: EPA
Papež se je med mašo v Westminstrski katedrali opravičil žrtvam spolnih zlorab. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. London Westministrska katedrala
Po podatkih policije naj bi bilo v Londonu med dva in tri tisoč protestikov, čeprav organizatorji trdijo, da se jih je zbralo deset tisoč. Foto: EPA
London
Papeža na njegovi poti po Veliki Britaniji spremljajo navdušeni privrženci in ostri nasprotniki. Foto: EPA
Obžalovanje papeža

Srečanje je trajalo dobre pol ure, tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi pa je dejal, da je bil papež ganjen nad povedanim. Ob tem jim je zatrdil, da bo Cerkev "še najprej uvajala učinkovite ukrepe za zaščito mladih in da dela vse, kar je v njeni moči, da bi preiskala obtožbe ter sodelovala s civilnimi oblastmi". Žrtvam je še zagotovil, da bodo pred roko pravice prišli duhovniki, ki so obtoženi "teh nezaslišanih zločinov". Benedikt XVI. je molil, "da bi vse žrtve zlorab lahko začutile ozdravljenje, predvsem pa bile sposobne preseči svoje zdajšnje in preteklo gorje z vedrino ter upanjem v boljšo prihodnost".

Še pred tem so poznavalci Vatikana napovedovali, da bi se papež danes lahko srečal z žrtvami spolnih zlorab, tako kot je to storil že med obiski na Malti, v ZDA in Avstraliji. V skupinah žrtev zlorab so ob tem izrazili nezadovoljstvo, ker se papež ne bo srečal z njihovimi predstavniki, temveč le z nekaj izbranimi posamezniki.

Papež: Škandali so Cerkvi prinesli sramoto in ponižanje
"Mislim na izjemno trpljenje, ki so ga otrokom povzročile spolne zlorabe," pa so bile besede papeža pred dvatisočglavo množico vernikov v Westminstrski katedrali v Londonu. Papež je priznal, da so pedofilski škandali tako njemu kot Cerkvi prinesli "sramoto in ponižanje", ob tem pa izrazil upanje, da bo ta opomin pomagal pri celjenju ran žrtev ter pri očiščenju Cerkve.
"Predvsem bi rad nedolžnim žrtvam teh strašnih zločinov izrazil svoje globoko obžalovanje. Ob tem upam, da bodo moč Kristusove milosti, njegovo žrtvovanje in sprava prinesli ozdravitev ter mir v njihova življenja. Skupaj z vami se zavedam sramote in ponižanja, ki smo jih mi vsi utrpeli zaradi teh grehov,"
je še dejal med dopoldansko mašo.

Tretji dan štiridnevnega obiska na Otoku je Benedikt XVI. začel s političnim srečanjem. Pred mašo v Westministrski katedrali se je sešel z britanskim premierjem Davidom Cameronom, njegovim namestnikom Nickom Cleggom in začasno voditeljico opozicijskih laburistov Harriet Harman.
V Londonu hladno-topel sprejem papeža
To je za Benedikta XVI. prvi papeški obisk v Veliki Britaniji. Višek sobotnega dneva pa bo večerna maša na prostem v londonskem Hyde Parku, ki naj bi se je udeležilo 80.000 vernikov.

Papeža na potovanjih po pretežno katoliških državah po navadi ljudje izredno dobro sprejmejo, v britanski prestolnici pa so ga sprejeli z mešanimi občutki, saj se ob njegovem obisku izvajajo številni protesti.

Protestniki trdijo, da Katoliška cerkev predstavlja model družbe, ki temelji na povsem seksističnem pogledu na svet. Do nje so tudi kritični, ker ni naredila dovolj za revne. "Papež je predstavnik institucije, ki je zelo daleč od resničnih težav, kot je na primer revščina. Zato danes tu protestiramo," je povedal eden izmed udeležencev protesta. Ob tem pa je bila kaplja čez rob prikrivanja spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki.

Protestniki: Papež, pojdi k hudiču
Med vožnjo v neprebojnem papamobilu v središču Londona so papeža tako spremljali protestniki s transparenti, na katerih je pisalo "AntikrisT" in "Papež, pojdi k hudiču", pred Westminstrsko katedralo pa so ga pričakali z žvižgi, ki jih niso mogli preglasiti niti občasni poskusi papeževih privržencev, ki so vzklikali "Papež, radi te imamo".

Papežev obisk spremljajo strogi varnostni ukrepi
Policija je v petek aretirala šest moških, domnevno alžirskega rodu, ki naj bi načrtovali napad na papeža. Moški, stari od 26 do 50 let, so delali kot komunalni delavci za javno podjetje, ki skrbi za večji del središča Londona.

Iz Vatikana so sporočili, da papež zaradi aretacij ni zaskrbljen. Vesel je, ker mu kljub zapletom ne bo treba spreminjati programa obiska. Na Svetem sedežu so tudi priznali, da so varnostni ukrepi ob papeževem obisku na Otoku veliko strožji kot ob drugih njegovih potovanjih po Evropi, na primer na Malto, Ciper in Portugalsko.

V petek je Benedikt XVI. v govoru pred visokimi predstavniki britanskega javnega življenja opozoril, da se v današnjem svetu vero in še posebej krščanstvo vse bolj odriva na rob družbe. Vse navzoče je zato pozval, da poiščejo načine za krepitev vere na vseh ravneh nacionalnega življenja.




Obžalovanje papeža