Prebivalci Moora se počasi vračajo na svoje domove, od katerih je pri številnih ostalo bore malo. Foto: Reuters
Prebivalci Moora se počasi vračajo na svoje domove, od katerih je pri številnih ostalo bore malo. Foto: Reuters
Moore
Podoba opustošenega mesteca iz zraka. Foto: Reuters
V Mooru odpravljajo posledice tornada

Tornado se je pomikal po 17 kilometrov dolgi in kilometer in pol široki poti skozi predmestji Newcastle in Moore, ki je bilo najhuje prizadeto, saj je tornado tam z zemljo zravnal več sosesk in dve osnovni šoli, polni otrok. V 45 minutah pustošenja tornada je umrlo 24 ljudi, med njimi tudi devet otrok, najmanj 230 ljudi je bilo poškodovanih, reševalci pa so izpod ruševin hiš, šol in bolnišnice potegnili več kot 100 preživelih.

Vse lokacije bodo pregledali še enkrat
Reševalci so v torek zvečer skoraj končali iskanje morebitnih preživelih, poveljnik reševalcev Gary Bird pa je povedal, da je 98-odstotno prepričan, da med ruševinami ne bodo več našli trupel ali morebitnih preživelih. Ob tem je dodal, da od ponedeljka zvečer niso našli nobenega trupla več, a da bodo za vsak primer še enkrat pregledali vse lokacije in objekte, ki jih je tornado najbolj prizadel.

Guvernerka Oklahome Mary Fallin je medtem dejala, da bo število žrtev morda še naraslo, saj je mogoče, da so nekatera trupla odpeljali neposredno v mrtvašnice.

Iskanje preživelih je ves čas oviralo slabo vreme z dežjem in vetrom, ki je pihal s hitrostjo 70 kilometrov na uro. Reševalcem so na pomoč priskočili tudi nacionalna garda, Rdeči križ, agencija za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema) in številni prostovoljci.

Eden najmočnejših tornadov v zgodovini
Tornado, ki je v ponedeljek pustošil po Oklahomi, je bil eden najmočnejših v zgodovini, saj je prinesel veter s hitrostjo 338 kilometrov na uro; njegovo stopnjo so medtem povišali na najvišjo mogočo, EF5. Nacionalna vremenska služba (NWS) je za opis tornada uporabila besedo "neverjeten".

Moore na aleji tornadov ostaja ogrožen
Prebivalci so se počasi začeli vračati na svoje domove, tam pa jih čaka uničenjem, kot ga še niso doživeli. Ameriški predsednik Barack Obama je tako na območju Oklahome razglasil območje velike naravne nesreče in zvezni državi obljubil vsa razpoložljiva sredstva za odpravo posledic. Moore bodo tako obnovili, a kljub temu obstaja velika verjetnost, da bo spet porušen, saj leži na t. i. aleji tornadov na ameriškem srednjem zahodu.

Tokratni tornado je bil tako že četrti, ki je razdejal Moore po letu 1998. Zadnji tornado je Moore udaril leta 2003, tornado leta 1999 pa je šel po skoraj isti poti kot tokratni, kar je redek primer, bil pa je še močnejši, saj je pihal s hitrostjo 480 kilometrov na uro.

V Mooru odpravljajo posledice tornada