Grška prestolnica je že osmi dan prizorišče nasilnih protestov. Foto: Reuters
Grška prestolnica je že osmi dan prizorišče nasilnih protestov. Foto: Reuters

Skupine mladih so ponoči z zažigalnimi bombami napadale banke, ministrstvo za okolje in policijsko postajo, v kateri je delal policist, ki je 6. decembra ustrelil Grigoropulosa. Protestniki so vpili: "Morilci, ven!" Policija je na napad odgovorila s solzivcem. Svojo pozornost so protestniki nato usmerili na območje okoli atenske državne tehnične univerze, kjer so prevračali avtomobile in zažigali drevesa.

Številne restavracije na območju Eksarhia so se v pričakovanju nasilja zaprle predčasno, lastniki trgovin pa so okna zabili z deskami. Pozneje je policija napadla miren shod v spomin na umrlega blizu trga Sintagma, ko se udeleženci niso hoteli odmakniti od stavbe parlamenta in grobnice neznanega vojaka. V nasilju, ki ga je sprožila smrt Grigoropulosa, je bilo ranjenih najmanj 70 ljudi.

Številni protestniki, ki so v zadnjih dneh razgrajali po ulicah, so po poročanju BBC-ja priznali, da so anarhisti, ki so spopade izkoristili za demonstracijo nezadovoljstva z vlado. Zaradi nemirov, ki so se razširili na vso državo, se vrstijo pozivi premierju Kostasu Karamanlisu, naj odstopi, on pa to zavrača, češ da država med gospodarsko krizo potrebuje izkušeno vodstvo.

T. V.