Študentje se skušajo prebiti do največjega mesta v državi. Foto: Reuters
Študentje se skušajo prebiti do največjega mesta v državi. Foto: Reuters

Več sto študentov nasprotuje novemu zakonu, saj trdijo, da centralizira nadzor nad visokim šolstvom, slabi moč študentskih organizacij in spodkopava neodvisnost akademske sfere. Zato so se pred mesecem dni v znak simboličnega protesta peš odpravili iz mesta Mandalaj. Ko so prišli do Letpadana, jih je pričakala policija in jim zaprla pot z vozili ter barikadami iz lesa in žice. Cilj študentov je Jangon, največje mesto in nekdanja prestolnica države.

"Spremembe se ne zgodijo čez noč"
Policisti so sprva dejali, da jih bodo spustili naprej, a pogajanja so propadla in izbruhnili so spopadi. Okoli 200 študentov, ki so se jim pridružili duhovniki in novinarji, je skušalo priti mimo barikad, policisti pa so jih ustavili s palicami. Vdrli so tudi v bližnji budistični samostan, v katerega so se zatekli protestniki, nekaj študentov pa so strpali tudi v tovornjake.

Oglasila se je tudi delegacija Evropske unije, ki je dejala, da "globoko obžaluje uporabo sile proti miroljubnim protestnikom. Spremembe se ne zgodijo čez noč, ampak potrebujejo tudi miselni premik. Zadnji dogodki potrjujejo, da so potrebne kontinuirane reforme." EU namreč že več kot eno leto pomaga pri urjenju mjanmarske policije v primerih zborovanj na prostem in obvladovanju množice.