V arabskem svetu se bojijo, da se bodo protesti iz Tunizije preselili tudi na druge države v regiji. Foto: EPA
V arabskem svetu se bojijo, da se bodo protesti iz Tunizije preselili tudi na druge države v regiji. Foto: EPA

Potem ko so protestniki med t. i. jasminovo revolucijo dosegli, da je predsednik Zin El Abdin Ben Ali pobegnil iz države, zahtevajo tudi odstranitev vseh njegovih zaveznikov, med njimi premierja Mohameda Ganučija, ki je prejšnji teden oblikoval novo vlado narodne enotnosti. V njej so tudi nekateri stari ministri, zato protesti ne ponehajo, kljub Ganučijevim zagotovilom, da imajo ti ministri "čiste roke".

Proti vladi narodne enotnosti so začeli s stavko protestirati v več uradih in šolah. V skladu z odlokom vlade bi se moral danes nadaljevati pouk v šolah, ki so bile zaprte od 10. januarja, a so se številni učitelji pridružili stavki, zato mnoge šole ostajajo zaprte. Stavko je sklical tudi sindikat tunizijskih delavcev UGTT.

Ganuči ne namerava odstopiti
Ganuči pozive k odstopu zavrača in vztraja, da bo vlado vodil do predčasnih volitev, prvih demokratičnih volitev v državi po razglasitvi neodvisnosti od Francije leta 1956, katerih datuma še niso razglasili, morajo pa biti – tako veleva tunizijska ustava - izvedene v manj kot šestih mesecih.

Protestnikov ni pomirilo niti pridržanje dveh zaveznikov Ben Alija. Njegov nekdanji svetovalec Abdelazizi Bin Dhia in nekdanji notranji minister Abdalah Kalal sta v hišnem priporu, policija pa še išče še enega nekdanjega predsednikovega svetovalca Abdelvahaba Abdala.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je napovedal, da bo Pariz ponudil Tuniziji izredno pomoč prehodni vladi, predvsem na gospodarskem področju.