Prejšnji teden se je v Bangkoku zbralo kar 100.000 protestnikov. Foto: Reuters
Prejšnji teden se je v Bangkoku zbralo kar 100.000 protestnikov. Foto: Reuters
Katero stran bo izbrala vojska na Tajskem?

Na tisoče protestnikov na ulicah tajske prestolnice še vedno zahteva odstop premierke Jingluk Šinavatre. Proti protestnikom, ki so skušali vdreti na sedež policije v mestu in prebiti barikade pred sedežem vlade, je policija uporabila solzivec in vodne topove.

Več kot 21.000 policistom se je pri varovanju vladnih poslopij pridružilo še tisoč vojakov. Kot so pojasnile oblasti, so se za napotitev vojakov odločile, da bi zagotavljali varnost ključnih krajev, vključno z letališči.

Vlada je pojasnila, da vojaki "nimajo orožja in da jim je bilo naročeno, naj ne uporabijo sile".

V bližini mestnega stadiona se je v soboto zbralo okoli 60.000 podpornikov vlade, ki so se spopadli s protestniki. V spopadih sta bila s strelnim orožjem ubita dva človeka, najmanj 45 ljudi pa je bilo ranjenih.

Protestniki bi imeli ljudski svet
Protivladni protestniki očitajo premierki, da vlado v resnici vodi njen brat Taksin Šinavatra, ki je bil z oblasti strmoglavljen z vojaškim udarom leta 2006 in zdaj živi v izgnanstvu, potem ko so ga obsodili zaradi korupcije.

Osmi dan protestov so vodje protestnikov označili za odločilnega. Z zasedbo vladnih poslopij želijo, da bi v ponedeljek prisilno ustavili delo vlade.

Med protestniki so večinoma privrženci monarhije, prebivalci z juga države in pripadniki srednjega razreda. Zahtevajo, da vlado zamenja neizvoljen ljudski svet, ki so ga imenovali v soboto.

Premierka je v petek zavrnila možnost razpisa predčasnih volitev in je protestnike pozvala k pogajanjem, kar pa so ti zavrnili.

Katero stran bo izbrala vojska na Tajskem?