Komorowski je z odprtimi rokami sprejel Medvedjeva. Foto: Reuters
Komorowski je z odprtimi rokami sprejel Medvedjeva. Foto: Reuters
Varšava
Medvedjeva je pričakalo nekaj protestnikov. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev
Medvedjev se je poklonil ob grobu neznanega vojaka v Varšavi. Foto: Reuters
Donald Tusk, Dmitrij Medvedjev
Medvedjev se je srečal tudi s poljskim premierjem Donaldom Tuskom. Foto: Reuters

Ruski predsednik želi z dvodnevnim obiskom na Poljskem utrditi odnose med državama, ki se v zadnjem času nekoliko izboljšujejo. Rusija in Poljska, ki jo je Moskva med hladno vojno imela za svoje interesno območje, skušata pustiti za seboj dolgoletne spore o varnosti, naravnem plinu in zgodovini ter se osrediniti na medsebojno trgovino.

Moskva si prizadeva, da bi si pridobila zaupanje Varšave po letalski nesreči, v kateri je v bližini Smolenska v Rusiji aprila umrlo 95 Poljakov, med njimi predsednik Lech Kaczynski in drugi vidni predstavniki poljske države. V intervjuju za poljski tednik Wprost pred obiskom je Medvedjev zatrdil, da bodo vse ugotovitve o nesreči dostopne poljski strani.

Protestniki ne verjamejo Rusiji
"To je zelo žalosten dogodek v naši zgodovini. Storiti moramo vse, da ne bodo ostala nobena nerešena vprašanja, zato sva se s Komorowskim strinjala, da bomo delovali v tej smeri pod našim skupnim pokroviteljstvom," je po srečanju s poljskim kolegom Bronislawom Komorowskim dejal Medvedjev, ki je prvi ruski predsednik na obisku na Poljskem po osmih letih.

Obisk spremlja skupina protestnikov, ki v bližini predsedniške palače, kjer sta Medvedjev in Komorowski razpravljala o trgovini, energetiki in varnosti, zahteva celotno resnico o nesreči blizu Smolenska. "Menim, da ima Medvedjev dolžnost, da razloži Poljakom, kaj se je zgodilo in zakaj sta on in njegov gospodar (premier Vladimir) Putin lagala vse od 10. aprila o tem, kaj sta tam storila," je povedal eden izmed protestnikov.

Nekateri Poljaki, večinoma privrženci desničarske opozicijske stranke Zakon in pravičnost, ki jo vodi brat dvojček pokojnega predsednika Jaroslaw Kaczynski, trdijo, da Moskva in poljska sredinska vlada delita krivdo za nesreči, in ju obtožujejo, da skušata prikriti resnico.

Rusija priznala krivdo Stalina
Med obiskom bodo poljski in ruski zgodovinarji predstavili skupno zgodovinsko knjigo o najspornejših vprašanjih v odnosih med sosedama. Rusija je prejšnji mesec naredila velik korak k spravi, ko je spodnji dom dume sprejel resolucijo, ki je prvič priznala krivdo nekdanjega sovjetskega diktatorja Josefa Stalina za poboj okoli 22.000 Poljakov, med njimi več tisoč poljskih častnikov v Katinu.

Nova dinamika v odnosih
Predsednika sta se strinjala o vrsti vprašanj, med drugim sta se se dogovorila o postavitvi spominskega obeležja za žrtve nesreče pri Smolensku, kar bo po besedah Komorowskega poglobilo odnose med državama. Medvedjev je dejal, da so pogovori potekali v "vzdušju zaupanja", in izrazil upanje, da pomeni srečanje začetek "večdimenzionalnih" odnosov med Varšavo in Moskvo. "Prepričan sem, da bo ta dolgo pričakovani obisk dal našim odnosom novo dinamiko," je še dejal in izrazil željo, da bodo boljši odnosi z Varšavo pomagali Rusiji tudi pri sodelovanju z zvezo Nato in EU-jem.

Komorowski je zatrdil, da namerava Poljska kot članica EU-ja in Nata pomagati pri izboljšanju odnosov med Rusijo in tema dvema integracijama. Rusija in Poljska sta med obiskom podpisali sedem sporazumov na področjih gospodarstva, okolja in pravosodja, med katerimi je tudi deklaracija o sodelovanju na področju modernizacije gospodarstva, v kateri je zapisano stališče, da bo vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) pripomogel k razširitvi sodelovanja z EU-jem.

Državi sta izrazili željo po krepitvi dejavnosti, usmerjenih v razvoj dvostranskega gospodarskega sodelovanja med poljskimi in ruskimi podjetji. Medvedjev, ki ga je spremljala močna delegacija, je izpostavil interes ruskih podjetij glede poljskega energetskega koncerna Lotos.