Požar je izbruhnil v petek in po navedbah pristojnih zajel med 300 in 400 hektarjev površine. Foto: EPA
Požar je izbruhnil v petek in po navedbah pristojnih zajel med 300 in 400 hektarjev površine. Foto: EPA

Gasilci, ki so bili del posebne enote za gašenje gozdnih požarov, so se znašli v brezizhodnem položaju, saj so jih ognjeni zublji dobesedno obkrožili.
V takšnih primerih se lahko gasilci zatečejo k zadnjemu ukrepu, ki ga imajo na voljo, možnosti za preživetje pa so 50-odstotne.

Obama gasilce imenoval za junake
"Eden izmed zadnjih zasilnih izhodov je, da izkopljejo čim globljo luknjo, v katero se skrijejo in povrhu pokrijejo s posebnim ognjevarnim pokrivalom; pri tem pa upajo, da bo ogenj nad njimi ugasnil in da bodo preživeli," je pojasnil vodja gasilcev iz Prescotta Dan Fraijo.

Tiskovni predstavnik šerifovega urada iz Arizone Dwight Devlin je potrdil, da so gasilce res našli pokrite z ognjevarnim pokrivalom, ki je pod izredno visoko vročino razjarjenega ognja popustilo.

Ameriški predsednik Barack Obama je 19 gasilcev imenoval za junake, "ki so žrtvovali svoje življenje, da bi zaščitili življenja in domove drugih ljudi."

Zgorelo 250 hiš
Požar je izbruhnil v petek in zajel med 300 in 400 hektarjev površine. Prebivalce Yarnell Hilla in Peeples Valley so evakuirali. Po prvih podatkih so ognjeni zublji uničili 250 hiš v Yarnell Hillu, kar je približno polovica vseh v tem kraju.

To je eden izmed hujših požarov po letu 1933, ko je v Griffith Parku v Los Angelesu med gašenjem ognja umrlo najmanj 25 gasilcev.