Vodja socialistov in župan Tirane Edi Rama je bil na protestih obkrožen z več osebnimi stražarji. Foto: EPA
Vodja socialistov in župan Tirane Edi Rama je bil na protestih obkrožen z več osebnimi stražarji. Foto: EPA

Na proteste so pozvali opozicijski socialisti in po navedbah organizatorjev se je na ulicah albanske prestolnice zbralo okoli 200.000 ljudi, medtem ko so uradni podatki o udeležbi za desetkrat nižji in navajajo od 20.000 do 30.000 protestnikov.

Protestniki so vzklikali gesla proti premierju Saliju Berishi in ga pozivali k odstopu ter k razpisu predčasnih volitev.

Protestni shod se je začel s pohodom skozi mesto do sedeža vlade, pri čemer je protestnike spremljalo več sto policistov, ki so močno zavarovali vladno poslopje.

Zadnji podoben shod so socialisti pod vodstvom tiranskega župana Edija Rame organizirali pred dvema tednoma in še prej pred štirimi tedni, ko so se protesti sprevrgli v spopade med policijo in protestniki. Takrat so bili ubiti štirje ljudje, okoli 150 pa jih je bilo ranjenih.

Zaradi sumov o korupciji in nepravilnostih na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2009 protestniki zahtevajo odstop Berishe, ki pa je zavrnil to možnost in opozicijo obtožil, da skuša izvesti državni udar.