Buta so z letališča v bližini New Yorka odpeljali v zapor, a še ni znano, v katerega. Foto: Reuters
Buta so z letališča v bližini New Yorka odpeljali v zapor, a še ni znano, v katerega. Foto: Reuters

Buta so tajske oblasti aretirale v Bangkoku marca leta 2008, ko je skušal kolumbijskim gverilcem Farc prodati večjo količino orožja, na koncu pa se je izkazalo, da bo bili to v resnici ameriški agenti. Tajska je razvpitega ruskega trgovca z orožjem ZDA izročila v torek, po dveh letih in pol sodnih in diplomatskih zapletov.

Rusija protestira in zahteva Buta
Rusija je izročitev trgovca ameriškim oblastem označila za nezakonito, po izročitvi pa je od ZDA takoj zahtevala konzularni odstop do ruskega državljana.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Philip Crowley je povedal, da bo izročitev Buta po vsej verjetnosti povzročila nekaj razpok v odnosih med Rusijo in ZDA, a da imata državi zrele odnose, ki jih vodijo nacionalni interesi, in jih Butov primer ne bo ogrozil. "So področja, kjer se strinjamo, da se ne strinjamo. Rešili bomo tudi skrbi glede tega primera," je povedal Crowley.

Butu grozi dosmrtna ječa
43-letnemu Butu v ZDA grozi dosmrtna ječa. Obtožen je terorizma, saj naj bi s floto transportnih letal prodajal orožje številnim skupinam in tako pomagal pri podpihovanju spopadov v Afriki, Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu. Sam trdi, da je vodil zgolj letalsko transportno podjetje.