Colbert in Stewart sta pripravila nekakšno satiro na politično stanje v ZDA. Foto: Reuters
Colbert in Stewart sta pripravila nekakšno satiro na politično stanje v ZDA. Foto: Reuters
Washington
Shod je privabil veliko množico. Foto: Reuters

Tri dni pred kongresnimi volitvami, ki naj bi prinesle politično blokado Washingtona (ankete in analitiki napovedujejo republikansko večino v zveznem predstavniškem domu, demokrati pa naj bi ohranili večino v senatu), sta komika organizirala shod, mešanico med komičnim šovom in koncertom, ki je zabrisal mejo med satiro in političnim aktivizmom in je v ameriško prestolnico privabil na tisoče ljudi.

Vrnitev k razumu proti vrnitvi k strahu
Komika, katerih tarče v njunih oddajah so pogosto politiki iz Washingtona, sta se tokrat izognila neposrednim napadom na demokrate in republikance; Stewart je prevzel bolj levo usmerjeno osebo, ki zagovarja "vrnitev k razumu", Colbert pa je pozival k "vrnitvi k strahu".

Shoda so se udeležili predvsem tisti, ki so naveličani ekstremizma in nepoštenosti, ki sta okužila ameriški politični sistem, še posebej lažnega krepostništva. Udeleženci shoda so nosili številne plakate z napisi, kot so "Sem musliman in tudi jaz se bojim teroristov", "Ali moja beseda kaj velja v ZDA? Imam le pet dolarjev ...", "Naše razlike nas delajo zanimive, ne sovražnike", "Zaradi strahu je volk videti večji" in "Nekoliko razdražen zaradi ekstremističnega ogorčenja".

Stvari so ušle izpod nadzora
Politično neopredeljena Rojas in Vicki Metcalf iz Marylanda sta na shod prišla, ker sta naveličana pokvarjene in zlobne debate v Washingtonu. "Stvari so zelo, zelo, zelo ušle izpod nadzora. Ne mislim, daje kdor koli komunist. Preveč je jeze," meni Rojas Metcalf.

Shoda so se udeležili tudi nekateri zvezdniki. Stewart je predstavil Jusufa Islama, nekoč znanega kot Cat Stevens, ki je zapel svoj hit "Peace train" (Vlak miru), a ga je prekinil Colbert, ki je na oder pripeljal Legendo metala Ozzyja Osborna, da je izvedel svoj hit "Crazy train" (Nor vlak).

Odgovor na shod za "Povrnitev časti"
Shod naj bi bil odgovor na shod, ki ga je organiziral konservativni televizijski voditelj Glenn Beck pod naslovom "Povrnitev časti". Avgustovski shod, ki je potekal na obletnico znamenitega govora Martina Luthra Kinga ml. "Imam sanje ..." in so se ga udeležili tudi republikanska podpredsedniška kandidatka na predsedniških volitvah leta 2008 Sarah Palin in številne druge vidne osebe, povezane s t. i. gibanjem čajank, je minil v znamenju govorov o Bogu in vrnitvi ZDA k vrednotam, na katerih je bila država osnovana, ter poklonov ameriškim vojaškim veteranom.