V petek so se po Siriji širili protesti. Foto: Reuters
V petek so se po Siriji širili protesti. Foto: Reuters
Vedno bolj negotova Sirija

Po poročanju sirske organizacije za človekove pravice s sedežem v Londonu so sirske oblasti izpustile več kot 200 zapornikov iz zapora Saidnaja v Damasku, po poročanju drugih virov pa 70 zapornikov. Izpustili naj bi jih dan po tem, ko so ZDA in Združeni narodi obsodili vlado zaradi poročil, da so varnostne sile streljale na miroljubne protestnike. Po poročanju prič naj bi na prodemokratičnih protestih umrlo na ducate ljudi.

V petek so protesti potekali v več sirskih mestih, tudi v prestolnici. V mestu Deraa na meji z Jordanijo, ki je postalo središče upora proti režimu predsednika Bašarja al Asada, je bilo slišati strele. Oblasti so potrdile, da je umrlo najmanj 10 ljudi, priče pa trdijo, da je umrlo do 20 protestnikov. Varnostne sile so okoli polnoči po navedbah protestnikov vdrle v mesto Douma v bližini Damaska in aretirale okoli 200 ljudi.

AI: Zadnji teden umrlo 55 ljudi?
Amnesty International meni, da je v zadnjem tednu v Siriji umrlo 55 ljudi. Sirska vlada je v četrtek sporočila, da bo premislila o političnih reformah, tudi o možnosti končanja zakonov o izrednih razmerah, ki so bili sprejeti leta 1963. Vlada je še napovedala, da bodo osumljencem za umore protestnikov v Deraaju sodili.

Obljube oblasti pa niso pomirile protestnikov, ki so se ponovno množično zbrali Deraaju, kjer je policija na glavnem trgu proti njim uporabila solzive, da bi jih razgnala. V 18 kilometrov oddaljenem mestu Tafas pa so ljudje, ki so se zbrali na pogrebu treh v petek umrlih protestnikov, zažgali sedež vladajoče stranke Baath in policijsko postajo. V Deraaju so zažgali rezidenco tamkajšnjega guvernerja in podrli kip nekdanjega predsednika Hafeza al Asada.

"Očitno je, da je Sirija tarča projekta za zasejanje sektaškega razkola, da bi kompromitirali Sirijo in njen poseben model soobstoja, zaradi katerega je posebna," je zatrdil Bouthain Shaaban, svetovalec sirijskega predsednika al Asada. Sunitski večini v Siriji vlada družina Asad, ki pripada manjšinski sekti Alawite, sunitske muslimanske veje.

Ashtonova: spoštujte zahteve protestnikov
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je izrazila zaskrbljenost zaradi razmer v Siriji ter ostro obsodilo nasilje nad protestniki, vključno z "nesprejemljivo uporabo nasilja in pravega streliva". Sirske oblasti je pozvala, naj upoštevajo legitimne zahteve in želje ljudi prek dialoga ter s političnimi in socialno-gospodarskimi reformami. "Izredne razmere je potrebno preklicati, iz zaporov pa nemudoma izpustiti politične zapornike in zagovornike človekovih pravic. Oblasti in varnostne sile morajo spoštovati človekove pravice in temeljne svoboščine," je zapisala Ashtonova.

Vedno bolj negotova Sirija