Požari, ki so ovili Moskvo, so uničili že 2.000 domov v osrednji Rusiji. Foto: EPA
Požari, ki so ovili Moskvo, so uničili že 2.000 domov v osrednji Rusiji. Foto: EPA

Smog se je zalezel tudi v poslopja, tako da vse več ljudi nosi maske tudi v zaprtih prostorih. Po uradnih podatkih je raven ogljikovega dioksida v mestu kar trikrat višja od običajne. Skrb vzbujajoči so tudi podatki o večji smrtnosti - julija je v Moskvi umrlo 14.340 ljudi, kar je 4.824 več kot julija lani, poroča BBC. Strokovnjaki opozarjajo, da je vdihovanje onesnaženega zraka tako nevarno, kot da bi pokadili več zavojčkov cigaret na dan.

Okoli 560 požarov v osrednji Rusiji je sicer neposredno zahtevalo 52 smrtnih žrtev. Stanje poslabšujejo tudi visoke temperature, saj živo srebro v Moskvi vztraja pri 40 stopinjah, vremenske napovedi za prihodnje dni pa tudi niso obetajoče.

Letalski promet oviran
Zaradi smoga ni prizadeto samo zdravsteno stanje prebivalcev, temveč tudi letalski promet v Moskvi, ki je še vedno oviran. Na letališčih Vnukovo in Domodedovo je namreč vidljivost od 300 do 400 metrov.

Požari oklestili letino pšenice
Zaradi požarov bo kar za petino slabša tudi letina pšenice, tako da je Rusija prepovedala izvoz žita od 15. avgusta do 31. decembra letos.