Napadi v afganistanski prestolnici so redki, a smrtonosni. Foto: Reuters
Napadi v afganistanski prestolnici so redki, a smrtonosni. Foto: Reuters

Samomorilski napadalec se je razstrelil pred glavnimi vrati vhoda v poveljstvo sil Isaf v Kabulu. Med žrtvami naj bi bili tudi uslužbenci Isafa. Okoli 100 ranjencev so prepeljali v bolnišnico. "Tarča je bilo ameriško veleposlaništvo, a ga nismo dosegli," je sporočil predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid. Po napadu so mednarodne sile zaprle že sicer močno varovano območje.

Cilj napadov preprečiti volitve
Blizu sedeža poveljstva Nata v Afganistanu stoji tudi več veleposlaništev in predsedniška palača. Napad se je zgodil pet dni pred predsedniškimi in regionalnimi volitvami, za katere so talibani prisegli, da jih bodo skušali preprečiti. Za ponovno izvolitev se poteguje sedanji afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki ima kar 35 protikandidatov. Nedavne ankete kažejo, da ima Karzaj veliko prednost pred najresnejšim kandidatom Abdulahom Abdulahom, a ne dovolj, da bi slavil že v prvem krogu.

"Sovražniki Afganistana skušajo v ljudeh vzbuditi strah v tem času pred volitvami, a ljudje vedo, kakšen pomen ima, da oddajo svoj glas," je napad obsodil Karzaj. Talibani, močnejši kot kdaj koli po ameriški invaziji pred osmimi leti, so napovedali napade na volišča in volivce.

Bo sledilo še več napadov?
Napad zbuja skrb, da afganistansko prestolnico v dneh pred volitvami čakajo podobni napadi. Zadnji večji napad v Kabulu se je zgodil februarja, ko je več oboroženih moških napadlo ministrstvo za obrambo. Julija 2008 je v eksploziji avtomobila pred indijskim veleposlaništvom umrlo 50 Afganistancev in dva diplomata. Za tema dema napadoma naj bi stala skupina Hakanijeva mreža, poimenovana po veteranskem borcu Džalaludinu Hakaniju. Sedež naj bi imela v Severnem Vaziristanu v Pakistanu.