Španski protestniki so so si na dan volilnega molka vzeli
Španski protestniki so so si na dan volilnega molka vzeli "čas za razmislek". Foto: EPA
Madrid
Številni protestniki vidijo vzporednice med svojimi demonstracijami in tistimi v središču Kaira, ki so odnesle dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. Foto: EPA
Španska mesta polna protestnikov

Okoli 20.000 protestnikov se je utaborilo na osrednjem trgu Puerta del Sol v Madridu kljub četrtkovi odločitvi španske volilne komisije, da protesti v soboto, na dan volilnega molka pred nedeljskimi lokalnimi volitvami niso zakoniti. V nedeljo bodo Španci volili 8.116 mestnih svetov in 13 od 17 regionalnih vlad.

Madridski trg s šotori protestnikov že spominja na trg Tahrir v Kairu, ki je postal simbol množičnega upora proti v oblasti v Egiptu. Protestniki so zbrali tudi v Barceloni, Valencii, Sevilli Bilbau in drugih mestih.

"Ne prosimo za glasove"
Opolnoči, ko je začela veljati prepoved, je množica na madridskem trgu začela vzklikati, navzoča policija pa ni skušala razgnati protestnikov. Številni protestniki so si usta prelepili z lepilnim trakom v znamenje protesta proti odločitvi volilne komisije.

"Ne sodelujemo v volilni kampanji niti ne prosimo za glasove," je dejal eden izmed organizatorjev protestov, na katerih sodeluje največ mladih. Protesti, ki so se spontano začeli 15. maja, so do zdaj večinoma potekali brez izgredov.

Španski premier Jose Luis Zapatero je dejal, da je dobil zagotovilo notranjega ministrstva, da bo policija s protestniki, ki zahtevajo reforme, ravnala "korektno". Zapatero, čigar stranki na nedeljskih lokalnih volitvah grozi hud poraz, je izrazil razumevanje za demonstrante in izpostavil, da svoje zahteve izražajo na miren način.

Španci naveličani čakanja na konec krize
Dolgo časa so Španci potrpežljivo prenašali vladne varčevalne ukrepe, a gospodarska kriza, ki ji ni videti konca, je načela to potrpežljivost in prebivalci so se odločili svoje nestrinjanje zdaj izraziti tudi na ulici.

Protestniki izražajo svoje nasprotovanje glavnim političnim strankam v državi, ki jih obtožujejo politične korupcije. Opozarjajo na hude posledice gospodarske krize, zlasti visoko brezposelnost, ki je med mladimi kar 45-odstotna, za državljane in zahtevajo družbene reforme, ki bi prinesle več delovnih mest, boljši življenjski standard in pravičnejši sistem demokracije. Ostro nasprotujejo tudi varčevalnemu načrtu vladajočih socialistov.

"Želijo nas pustiti brez javnega zdravstvenega sistema, brez javnega izobraževanja, pol naše mladine je brez službe, prav tako so dvignili starost za upokojitev. To je absoluten napad na tistega malo socialne države, ki smo je imeli," je razloge za demonstracije povzel eden izmed protestnikov.

Protesti bi morali "politično elito opozoriti, da nekaj ni prav", o svojih razlogih za sodelovanje pravi 25-letna Inma Moreno, ki je kljub diplomi brezposelna. Stopnja brezposelnosti v Španiji je 21,3-odstotna in je najvišja v EU-ju. Brezposelnih je rekordnih 4,9 milijona ljudi.

Španska mesta polna protestnikov