Zapatero je dejal, da so namigi o njegovi prihodnosti motili vlado pri spopadanju z resnično pomembnimi težavami. Foto: EPA
Zapatero je dejal, da so namigi o njegovi prihodnosti motili vlado pri spopadanju z resnično pomembnimi težavami. Foto: EPA

Zapatero je na srečanju vodstva svoje levosredinske Socialistične stranke razložil, da je bil njegov namen, ko je bil leta 2004 prvič izvoljen za premierja, da na položaju ostane največ osem let, svojega mnenja pa ni spremenil niti po drugi izvolitvi leta 2008. "Tako sem razmišljal že pred sedmimi leti. Dva mandata sta dovolj," je dejal v Madridu.

50-letni nekdanji odvetnik je ob tem stranko pozval, naj začne postopek izbire novega kandidata, ki jih bo vodil na volitvah, predvidenih za leto 2012. Ko bo znan njegov naslednik, se bo sam umaknil tudi kot vodja stranke.

Država padla nizko
Njegova vlada ima trenutno rekordno nizko podporo. Na položaj se je zavihtel po bombnih napadih v prestolnici, ko je špansko gospodarstvo cvetelo. Od takrat pa do danes se je mnogo stvari spremenilo, saj je nastopila globoka finančna kriza, brezposelnost pa je okoli 20-odstotna.

Današnja napoved Zapatera pomeni konec večtedenskih ugibanj o tem, da naj bi se premier in predsednik socialistov umaknil v prid trenutnega podpredsednika vlade, izredno priljubljenega Alfreda Pereza Rubalcabe, ki je ena ključnih oseb španske vlade. Za drugega resnega kandidata za novega vodjo socialistov se omenja obrambnega ministra Carmeja Chacona, ki s 40 leti predstavlja novo, mlajšo strujo.

Oblast znova v roke Ljudski stranki?
Socialistična stranka sicer v javnomnenjskih raziskavah za okoli 15 odstotkov zaostaja za opozicijsko desnosredinsko Ljudsko stranko, medtem ko Zapatero poskuša izvesti nepriljubljene varčevalne ukrepe in reforme trga dela, da bi zmanjšal javni primanjkljaj.