Napovedovala se je skoraj rutinska menjava ministra za delo, končalo pa se je s temeljito prevetritvijo kabineta. Foto: Reuters
Napovedovala se je skoraj rutinska menjava ministra za delo, končalo pa se je s temeljito prevetritvijo kabineta. Foto: Reuters

"Nova vlada bo 'z novo energijo' vrnila gospodarsko rast in nova delovna mesta," je prepričan Zapatero, ki je na novinarski konferenci pojasnil, da je za novo zunanjo ministrico imenoval dozdajšnjo ministrico za zdravje Trinidad Jimenez. Novi najmočnejši mož pod Zapaterom je postal notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, ki bo na mestu podpredsednika vlade zamenjal Mario Tereso Fernandez de la Vega.

Odprava dveh ministrstev
Jimenezovo bo na položaju ministrice za zdravje nasledila Leire Pajin, Ramon Jauregui je postal novi minister za premierjev urad, Zapatero pa je zamenjal tudi ministrico za okolje Eleno Espinoso in na njeno mesto postavil nekdanjo županjo mesta Cordoba Roso Aguilar. Ukinil je ministrstvi za stanovanjsko politiko in enakopravnost.

Namesto ene kar šest menjav
Tako korenite spremembe v španski vladi se po navedbah španskih medijev niso napovedovale. Pričakovano je bilo le, da bo s položaja ministra za delo razrešen Celestin Corbach - njegov odhod je bil napovedan že septembra -, ki ga bo zamenjal ekonomist Valeriano Gomez.

S prenovo do povrnitve zaupanja
Zapaterova vlada je predmet ostrih kritik španske javnosti zaradi reševanja gospodarske krize, ki je Španijo močno prizadela. Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da so opozicijski konservativci bolj priljubljeni kot vladajoči socialisti, zato naj bi se Zapatero tudi odločil za kadrovske rošade v vladi.

Zmanjšanje proračuna za 7,9 odstotka
Podrobneje je bil predstavljen novi varčevalni proračun, ki predvideva 7,9-odstotno zmanjšanje proračunskih izdatkov. Predlog je preskočil prvo oviro v parlamentu, čeprav precej za las. Proti petim predlogom, ki bi zaustavili sprejemanje proračuna, je glasovalo 177 poslancev, 167 pa za. Parlament v Madridu bo tako prvo branje predloga proračuna za prihodnje leto lahko opravil 10. in 11. novembra, kot je bilo prvotno predvideno.