Protestov se je udeležilo več sto protestnikov. Foto: Reuters
Protestov se je udeležilo več sto protestnikov. Foto: Reuters

Protest islamistov se je zgodil dva dni po tem, ko je poveljnik vojske Abdel Fatah Al Sisi odstopil s položaja in napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah. Pred tem je bilo na začetku tedna več sto pripadnikov islamističnega gibanja obsojenih na smrtno kazen zaradi protidržavnega delovanja.

Pripadniki Muslimanske bratovščine obtožujejo Al Sisija državnega udara julija lani, ko je odstavil islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Temu so sledili protesti Mursijevih privržencev, ki so se končali z nasilnim zatrtjem in skoraj tisoč mrtvimi.

Nove začasne oblasti so nato prepovedale gibanje, ki so ga označile za teroristično organizacijo, in zaprle več njegovih voditeljev.

Ob petkovih protestih islamistov so svoj shod blizu trga Tahrir pripravili tudi privrženci Al Sisija, ki mu poznavalci napovedujejo, da bo gladko zmagal na volitvah in nadaljeval kampanjo proti privržencem Muslimanske bratovščine.

S tem se bo po mnenju številnih Egipt vrnil v čase Hosnija Mubaraka, ki je vladal tri desetletja in bil strmoglavljen pred tremi leti, v času ljudskih vstaj v arabskem svetu. Med njegovo vladavino je bila Muslimanska bratovščina prepovedana.

Na protestu islamistov je bila ubita novinarka zasebnega časopisa Al Dustu, ki je bila ustreljena v glavo med poročanjem s prizorišča spopadov z varnostnimi silami.