Truplo patriarha Pavleta so prenesli v beograjsko stolnico. Foto: EPA
Truplo patriarha Pavleta so prenesli v beograjsko stolnico. Foto: EPA

Zaradi smrti poglavarja Srbske pravoslavne cerkve v državi vlada tridnevno žalovanje. V stolnici je čez noč in dan več sto ljudi tiho v vrsti čakalo tudi več ur da so se poslovili od umrlega patriarha in prižigalo sveče.

Opoldne so se po vsej Srbiji oglasili zvonovi cerkva Srbske pravoslavne cerkve. Na Kosovu, kjer je bil patriarh Pavle škof, zvonovi zvonijo brez prestanka.

Patriarha, ki je v 96. letu starosti umrl v spanju v vojaški bolnišnici v Beogradu, bodo pokopali v samostanu Rakovica, kot je to sam želel. Pred tem bo potekala liturgija v cerkvi Svetega Save. Prihod na pogreb je potrdil ruski patriarh Kiril. Papež Benedikt XVI. bo na zadnje slovo od patriarha poslal visokega predstavnika Vatikana.

Sinoda Srbske pravoslavne cerkve je odločila, da bo funkcijo poglavarja Cerkve do izvolitve novega patriarha opravljal metropolit črnogorsko-primorske metropolije Amfilohije Radović, dozdajšnji namestnik patriarha Pavleta.

"Za Cerkev je njegova smrt pridobitev, a le, če se bomo znali po njem zgledovati. V času življenja je bil bogastvo Cerkve, po smrti je še bolj," je v odzivu na smrt patriarha za MMC povedal paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković.