Medtem ko v svet prihajajo amaterski posnetki nasilja nad protestniki, je sirska tiskovna agencija SANA objavila fotografije s pogreba policista, ki naj bi ga ubila oborožena skupina. Foto: EPA
Medtem ko v svet prihajajo amaterski posnetki nasilja nad protestniki, je sirska tiskovna agencija SANA objavila fotografije s pogreba policista, ki naj bi ga ubila oborožena skupina. Foto: EPA
Homs
Po petkovih molitvah so se v Siriji nadaljevali protesti, ki so jih oblasti skušale krvavo zatreti. Foto: Reuters
Streli na žalujoče v Siriji

Združeni narodi, Evropska unija in več držav je obsodilo petkovo nasilje sirskih varnostnih sil, v katerem je umrlo najmanj 80 protestnikov in po podatkih nekaterih sirskih aktivistov celo sto.

Pogrebov žrtev petkovega streljanja na protestnike se je danes udeležila velika množica, ki je zahtevala padec režima predsednika Bašarja Al Asada.

"Bašar Al Asad, ti izdajalec. Dolgo živi Libija, dol z Bašarjem," so vpili protestniki, ki so se zbrali na pogrebu blizu vasi Izra'a, kjer je policija ubila tri ljudi, ki so se želeli pridružiti pogrebnim slovesnostim. Neka priča je opisala, da so pogrebniki zapustili krste in zbežali v zavetje, ko so slišali strele.

Po poročanju prič so varnostne sile tudi v Barzehu, predmestju Damaska, na udeležence pogreba sedmih protestnikov streljale s pravimi naboji in ubile več ljudi. Kleriki naj bi s pomočjo zvočnikov v mošeji pozivali zdravnike, naj pomagajo vsem ranjenim v streljanju.

Zaradi vladnega nasilja nad protestniki sta odstopila dva neodvisna poslanca v sirskem parlamentu, ki sta bila izvoljena v Dari, kjer so se pred več kot mesecem dni tudi začeli protivladni protesti.

V znak protesta zaradi krvavega poskusa zatrtja protestov je odstopil tudi najvišji verski predstavnik v Dari, mufti Rizik Abdel-Rahim Abazid, ki je od oblasti zahteval uresničitev vseh zahtev ljudstva.

Obsodbe petkovega nasilja
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je obsodil stalno zatekanje sirskih oblasti k nasilju nad miroljubnimi protestniki, ki izražajo nezadovoljstvo z režimom predsednika Al Asada, in pozval k njegovemu takojšnjemu prenehanju. Nasilje sta obsodili tudi Velika Britanija in Francija, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek pa je nasilje označil za nesprejemljivo ter pozval k izpustitvi vseh političnih zapornikov.

Obama obsodil "nezaslišano" nasilje
Predsednik ZDA Barack Obama je Sirijo obtožil "nezaslišanega" nasilja nad demonstranti. To kaže, da z odpravo izrednih razmer režim ni mislil resno, je v izjavi zapisal Obama in Al Asada obtožil, da za nastali položaj krivi zunanje dejavnike. "Namesto da bi poslušal svoje ljudstvo, predsednik Al Asad krivi druge, medtem pa skuša pridobiti pomoč Irana pri zatrtju sirijskih državljanov z enakimi brutalnimi taktikami, ki so jih uporabili njegovi iranski zavezniki," je Obama spomnil na nasilno zatrtje protestov v Iranu po spornih predsedniških volitvah leta 2009, na katerih je svoj drugi mandat osvojil Mahmud Ahmadinedžad.

ZDA Sirijo obtožujejo, da sponzorira terorizem in že izvaja sankcije proti Damasku, a v Washingtonu so vse glasnejši pozivi po še ostrejšem odnosu do te bližnjevzhodne države, ki naj bi bila del zavezništva z Iranom, Hezbolahom v Libanonu, Hamasom na območju Gaze in drugimi skupinami, ki nasprotujejo miru z Izraelom.

Petek najbolj krvav dan protestov
Na protestih, ki se jih je po Siriji udeležilo več deset tisoč ljudi, so se varnostne sile odzvale s solzivcem in streli. Na najbolj krvav dan protestov, ki so se začeli pred približno petimi tedni, je po trditvah aktivistov in prič umrlo več kot 80 ljudi, več sto je bilo ranjenih. Največ smrtnih žrtev naj bi bilo v vasi blizu mesta Dera na jugu in v predmestju prestolnice Damask. Števila smrtnih žrtev sicer ni mogoče neodvisno potrditi, ker je Sirija pregnala novinarje in omejila dostop do mest, kjer potekajo nemiri.

Premalo in prepozno
Predsednik Al Asad je v četrtek po skoraj pol stoletja odpravil izredne razmere in dovolil demonstracije, a mu s tem ni uspelo umiriti vse bolj napetega ozračja v državi. Protestniki poudarjajo, da so bili ukrepi sprejeti prepozno.

Streli na žalujoče v Siriji