FDA ni komentiral tožbe tobačnih podjetij. Foto: Reuters
FDA ni komentiral tožbe tobačnih podjetij. Foto: Reuters

Skladno z novo ureditvijo, ki jo je FDA pred kratkim sprejel, morajo biti na vseh zavojčkih cigaret in v vseh oglasih za tobačne izdelke do 22. septembra 2012 nazorne podobe, ki svarijo pred posledicami kajenja.

Izbrane podobe je FDA objavil junija, med drugim pa prikazujejo truplo kadilca, razpadajoče zobe in usta ter bolna pljuča.

Kršenje ustave?
Iz tretjega največjega ameriškega proizvajalca tobačnih izdelkov Lorillard so sporočili, da s tožbo kljubujejo zahtevanim podobam na zavojčkih cigaret, saj po njihovem mnenju predstavljajo "neustaven način siljenja proizvajalcev tobačnih izdelkov v širjenje vladnega protikadilskega sporočila".

Tožbo, v kateri sodelujejo še podjetja R. J. Reynolds Tobacco, Commonwealth Brands in Liggett, so vložili na zveznem sodišču v Washingtonu.

FDA je spremembo uvedel na podlagi zakona iz junija 2009, ki ga je predsednik ZDA Barack Obama podpisal okoli pet mesecev po prevzemu položaja in ki je upravi dal pooblastila, da ureja proizvodnjo, oglaševanje in prodajo tobačnih izdelkov.